diumenge, 4 de gener del 2009

Hi ha evidències històriques per afirmar que avancem cap a una nova glaciació?

Tema a debat

Tot que s’han formulat moltes hipòtesis i teories sobre el canvi climàtic, només hi ha un punt en el qual la comunitat científica sembla estar d’acord: el procés de transformació que, de forma natural o accelerat per l’acció humana, experimenta el clima de la terra.

Per a entaular aquest debat hem escollit dos teories científiques una que afirma que la terra va encaminada cap a una glaciació i una segona que opina tot el contrari.


SI. Per investigar temes d’aquesta magnitud, cal treballar en cicles climàtics llargs. Fer-ho en cicles curts no té solidesa científica, ja que no tenen en compte la complexitat del clima ni els múltiples factors que hi intervenen. Treballant, dons, amb cicles climàtics llargs, sabem que des de fa uns 800.000 anys hi ha un canvi climàtic important cada 100.000 anys. Llavors es produeix una nova fase glacial. Tanmateix, hi ha uns períodes més curts, de temperatures més suaus, que duren uns 11.000 anys. De fet, ara fa uns 11.700 anys que vàrem entrar en una d’aquetes fases. Per tant, de manera natural, ara tocaria començar una nova època glacial, freda i seca. I val a dir que aquesta tendència cap el fred ja s’observa des de fa 2.700 anys.

Malgrat que els responsables d’un proper canvi climàtic són els gasos d’efecte hivernacle (GEH), els paleoclimatòlegs han demostrat que els nivells d’aquests gasos a l’atmosfera han variat, sense l’acció de les persones, al llarg de la història de la terra. Ara bé, malgrat que no es pugui demostrar rotundament, en els nostres dies, aquests cicles podrien modificar-se a causa de les activitats humanes. Així dons, es pot afirmar que els propers canvis climàtics podrien dependre de si la inèrcia natural té més força que la pertorbació que fem les persones actuals. És a dir, de si els gasos (GEH) que injectem a l’atmosfera són absorbits i controlats, o no, per la natura. Tot i que amb les dades de què disposem avui només podem parlar d’incertesa.

Davant d’aqueta incertesa, tot allò que faci l’ésser humà per reduir els GEH tindrà un component més econòmic que no pas ecològic, potser hauríem de preocupar-nos mes d’eliminar l’emissió d’altres contaminants com els transgènics o els elements radioactius. Aquest però, no semblen preocupar ningú. El clima mai ha estat un impediment per a l’evolució humana.


Gabi.

P.D. Pròximament publicarem la segona teoria

2 comentaris:

Anònim ha dit...

yo creo que estos de hacer prediciones del futuro es muy complicado que el mundo de forma natural evoluciona, pero también creo que la mano del ser humano, bueno mejor dicho que la codicia humana ha intervenido mucho en la naturaleza y esta intervención traen sus consecuencias

Anònim ha dit...

Evidentemente si en los primeros 70 años del siglo XX ya habíamos transformado más la faz de la tierra que la propia naturaleza en el tiempo transcurrido desde la aparición del género homo, está bastante claro que nuestra responsabilidad es total ante los cambios climáticos que se están dando.