dilluns, 6 d’abril del 2009

El parc del Centre del Poblenou segueix sense convèncer els veïns


Si l'ambiciós projecte de selva urbana ideada per l'arquitecte Jean Nouvel a Sant Martí ja acumulava problemes des d'anys abans de la inauguració, els peròs a aquest espai verd continuen quan està a punt de complir-se el seu primer aniversari, demà. I és que el parc del Centre del Poblenou segueix sense convèncer molts dels veïns més pròxims, que fa mesos que reivindiquen que la funcionalitat prevalgui davant el disseny, com, per exemple, a la zona infantil, una àrea per a la qual el també autor de la torre Agbar va prescindir dels clàssics tobogans i gronxadors i els jocs innovadors que s'hi han instal.lat no semblen seduir els més petits. Tot i que el municipi ha respost a aquesta petició i ha encarregat a Parcs i Jardins un nou mobiliari d'esbarjo, les queixes no acaben aquí.
Les associacions de veïns del Poblenou i de Bac de Roda, els més pròxims a aquest gran parc de 5,5 hectàrees, també lamenten que hi hagi poques cadires per seure i cap banc. "En vam demanar més a l'ajuntament i n'hi van acabar posant, però segurament amb un cost elevadíssim perquè són exclusives, i tot i així, la majoria de dies la nostra percepció és que estan buides perquè no són pràctiques. Els bancs serien més adequats, però no estaven inclosos en el disseny original de Nouvel", lamenta el portaveu del Poblenou, Joan Maria Soler, també membre de la comissió veïnal de seguiment del parc.

FIRMES REIVINDICATIVES
Tampoc hi figuraven els tobogans i els gronxadors, una absència que, asseguren els veïns i un grup de mares que han recollit firmes per reivindicar- ho, ha empès diversos pares a continuar anant al veí parc de Teresa de Calcuta perquè hi juguin els seus
fills. Així també eviten, prossegueix Soler, que els menors utilitzin les hamaques metàl.liques del parc del Centre com a tobogans, amb el probable risc d'acabar mullats, ja que estan en una zona poc drenada en què molts dies hi ha bassals.
Cosa que el districte de Sant Martí ja s'ha encarregat de resoldre, segons explica el regidor del districte, Francesc Narváez. L'Institut Municipal de Parcs i Jardins està treballant en el disseny de nous jocs, completament adaptats, que s'ubicaran en una zona del parc entre els carrers de Bac de Roca i Espronceda, malgrat que probablement no estaran a punt per a aquest estiu, com desitjarien els veïns, però sí aquest any, segons assegura el regidor.

MURS POLÈMICS
Així mateix, Narváez rebutja les crítiques que el parc està infrautilitzat --"en el seu any d'ús s'ha demostrat que agrada a la majoria"-- i afirma que li consta que moltes famílies estan encantades que aquesta zona estigui tancada amb murs (una altra de les crítiques de molts veïns, que sempre van advocar per una zona oberta) perquè així se senten més tranquils quan hi van amb els seus fills.
"Aquesta sensació de seguretat és un valor afegit d'un espai públic, que està tenint molt èxit en les hores puntes", rebat el regidor.
Un dels principals elements diferenciadors d'aquest parc és el fet que Nouvel el va concebre com una selva urbana, un futur pulmó verd únic amb murs recoberts de buguenvíl.lies i heures que albergaran un "jardí d'ombres i llums" --segons l'arquitecte-- quan acabin de formar-se. I això seria, segons estimacions de l'any passat, cap al 2015. No obstant, ara tot sembla indicar que la somiada frondositat vegetal podria ser realitat fins i tot abans, ja que algunes zones comencen a cobrir-se.
No obstant, aquesta profusió vegetal (hi ha fins a 65 espècies diferents), defensada a ultrança per l'ajuntament com a "sostenible" (disposa d'un sistema de reg gota a gota amb aigua freàtica), ha estat objecte d'un informe del sindicat CGT de Parcs i Jardins en què denuncien tot el contrari. L'organització diu que ha de portar-se a terme una constant poda, en moltes ocasions només per seguir les formes dissenyades per Nouvel, critiquen que molts arbres s'han plantat massa junts i defineix de "caòtica" la barreja d'espècies.

Publicat per ROSA MARI SANZ en el diari El Periódico