dijous, 11 d’agost del 2011

ALS JARDINS DE BARCELONA FALTEN MANS

Contra el deteriorament i privatització dels parcs i jardins de la ciutat i per la contractació de personal

Els jardins, els parcs i les zones verdes de Barcelona composen un patrimoni ciutadà irrenunciable, herència de diverses generacions de barcelonins i fruit de molts anys de reivindicacions veïnals i d’esforç en el manteniment d'aquests espais per part de les treballadores i treballadors públics de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins i són elements clau per mantenir una bona qualitat de vida a les ciutats i afavorir el benestar de les persones

El I.M. de Parcs i Jardins de Barcelona ha estat històricament un servei públic que s’ha encarregat per tal de donar la cura necessària al verd de la ciutat. De fet som una de les poques ciutats europees que poden enorgullir-se del seu servei de jardineria. Tot i això hem patit l'intent de l’últim govern municipal, PSC i IC-EUA que ha degradat el servei intencionadament per vendre-ho als interessos privats, que miren més per omplir-se les butxaques que per la qualitat de les zones verdes o que pels drets dels seus treballadors.

Ara per ara estem voltant al 30% del nostre pressupost dedicat a privatitzar diferents serveis propis (poda d'arbrat, aplicacions fitosanitàries, obra nova, etc..) i renunciant fins i tot a exercir un control de qualitat de les privatitzacions, que també s'externalitza.

Unes privatitzacions del servei amb unes contractacions com a mínim moltes vegades “estranyes”. Serveixi com a exemple la privatització durant els mesos d'estiu del servei de reg amb tona per a l'arbrat viari adjudicat a URBASER per un import de 71320€ i que encara no han començat a efectuar-ho. Estrany és que, havent gastat recentment més de 85000€ a arreglar dos camions tona d'11 anys d'antiguitat regalats per una empresa privada, es privatitzi ara el servei

Utilitzant fins i tot hipòcritament la integració de persones amb disminució a Parcs i Jardins per privatitzar ja 7 zones verdes, les quals han passat a estar gestionades per empreses privades (fundacions). Però hem de dir que es difícil la integració amb un sou de 600 euros i sense les condicions laborals mínimes. Es per això que aquests treballadors amb discapacitat no poden aspirar a fer una vida independent i a integrar-se de manera normal al món laboral i a la societat. Per altre banda a Parcs ja tenim incorporats un gran número de persones amb discapacitat en les mateixes condicions que els treballadors que no les pateixen, i incorporats a brigades sense discriminació de cap mena.

Durant aquests anys hem constatat que d'algunes zones i parcs de la Barcelona s'han anant reduïnt el número de jardiners, deixant que es deterioressin fins al punt en que era necessària una gran remodelació, que han suposat milionàries inversions que han estat gestionades per empreses privades.

Malgrat els avenços dels últims anys en creixement de zones verdes a Barcelona, que són fonamentals per al benestar integral de les persones, encara estem molt lluny -6,6m2 quadrats per habitant- del que recomana l'Organització Mundial de la Salut que són, com a mínim, d'entre 10 i 15 metres.

Les polítiques desenvolupades per l'anterior govern municipal, de les quals ja va ser extensament informat l’actual govern municipal de l’alcalde Sr. Trias i la receptivitat que ens varem mostrar com a oposició, hauria de transformar-se amb urgència en mesures de xoc que evitin l'augment del deteriorament del verd de la ciutat i la resta de problemes que relacionem a continuació:

* Transformació de Parcs i Jardins en una Entitat Pública Empresarial, l'any 2005, amb l'excusa de tenir més opcions per contractar treballs a tercers.

* Eliminació de la contractació de substitució d'estiu, per cobrir els torns de vacances del personal fix. Des de fa tres anys no es contracta a ningú, quan abans es contractava a més de 80 eventuals, amb el conseqüent deteriorament del verd públic.

* Incompliments dels acords de conveni i dels Estatuts de l'entitat:

* No es dota del personal i els mitjans materials necessaris per realitzar el manteniment de totes les zones verdes assignades, fomentant la seva degradació.

* No realitza ofertes públiques d'ocupació, obertes a tots els ciutadans, i mantenint pràctiques opaques en la contractació de personal, preferentment de tècnics.

* Nega el dret a treballar als integrants de la borsa de peons de l'Institut, fruit d'un procés selectiu legal, tot i la càrrega de treball existent i els acords signats.

* Aposta pel cobrament d'entrades per accedir a parcs de la ciutat. Un fet que des de fa anys es dóna al Parc del Laberint d'Horta, pot continuar pròximament amb el Parc Güell, i ampliar-se a altres parcs si el criteri és l'ús turístic massiu, en lloc del dret dels ciutadans a l'accés lliure i gratuït i un manteniment adequat a l’ús.

Fins ara l'única mesura que coneixem que ha pres l'actual govern municipal respecte a l'Institut, és la confirmació com a gerent de l'entitat a Jordi Campillo, que precisament ha gestionat la degradació de l'Institut durant els últims anys, i no és en absolut, “l’interlocutor vàlid" que varem demanar els representants del treballadors al Sr Trias per carta el dia del seu nomenament com a alcalde.

Secció Sindical de CGT Parcs i Jardins

Barcelona 10 d’agost de 2011

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Jardineros indignacion.
Carlitos dimision
Por despreciar nuestra profesion.
Si no te gusta trabajar de jardinero
Deja el sitio al siguiente de la bolsa.
Y trabaja de barrendero.

Anònim ha dit...

1,2,3 responda otra vez: , vosotros si que teneis de dimitir por parchear con la empresa, por mentir a la plantilla, por engañar a los compañeros: pepito dimisión, emilio dimisión, gemelo dimisión, catalán dimisión y todos los demas corruptos que teneis. ¿cuanto os pago imma mayol i IC para desmovilizar a los trabajadores?, ¿cuantas horas le pagaran de prima al emilio como delegado?, ¿porque cobra el pepito el plus de pase de gracia?, ¿como un examen a lapiz fue valido para salir de encargado?, ¿que ofrecisteis al gemelo jose luis alonso para que se pasara de usoc a ccoo? ¿que vendia a los nuevos trabajadores el cayu para que se os afiliaran? continuaremos próximamente con las respuesta aceptadas

Anònim ha dit...

.He llegit el voste article a través d'un ex-company meu que ara treballa a Parcs i Jardins. He estat d'acord amb la majoria de l'article però... quan parleu de la tasca que fan els centres especials de treball amb les persones amb discapacitat, sabeu de què esteu parlant ?

Ja vaig escriure una vegada, que més enllà de les polítiques que hagi de fer Parcs i Jardins sobre aquest tema, aquí no m'hi ficaré, el que no podeu fer és afirmar gratuitament que en aquestes entitats els treballadors no tenen les condicions laborals mínimes !! D'on ho heu tret això ? Qui diu que aquestes persones no poden aspirar a fer una vida independent i a integrar-se de manera normal al món laboral i a la societat ?

Soc tècnic agrícola, i fa 16 anys que treballo en un centre especial de treball que té la jardineria com una de les seves activitats productives i la meva experiència en aquest centre és ben contrària a aquestes afirmacions que feu ! Que les persones amb discapacitat pateixen discriminacions en aquest tipus de centres ? Si us plau ! És la societat "normal" la que discrimina. I en tot cas potser podriem parlar de discriminació "positiva" en tant que en moltes ocasions aquestes persones necessiten un recolzament que en altres empreses o institucions no són tant fàcils de tenir (psicòlegs, psiquiatres, treballadors socials...).

Si voleu conèixer personalment el funcionement d'un d'aquests centres feu-m'ho saber, no tindrem cap problema en ensenyar-vos com treballem, i així en podreu parlar amb coneixement !

Jorge López ha dit...

Al del primer comentario vete a la mierda, no merece nada de respeto ni como persona ni como trabajador, y menos como compañero.
Cuando alguien critica a otra persona por lo menos tiene que tener la vergüenza de dar la cara

Anònim ha dit...

El Campillo ese no puede estar ni un minuto mas como gerente del instituto.
Durante este tiempo no ha hecho mas que cargarse toda la jardineria de Barcelona junto con todos sus esbirros.
A este tipo de gente no les interesa para nada la jardinería y son un cáncer para el instituto.
Sindicatos, haced algo para que la gerencia la ocupe una persona con conocimientos de jardinería, de lo contrario esto es el principio del fin de Parcs i Jardins.

Anònim ha dit...

Vosotros no descansais ni en agosto? qué nivelazo... insultando a los compañeros... parece que no os enterais de que el enemigo no se sienta en ese lado de la mesa!!! a ver si lo entendeis ya!!!
Puestos a hacer preguntas: ¿existen los agujeros negros?, ¿hay vida en otros planetas? ¿es bueno ducharse? ¿qué fué primero, el huevo o la gallina?

Anònim ha dit...

1,2,3 responda otra vez, podemos explicar a la plantilla la sancion del carlos por no hacer las hojas justificando sus horas sindicales,podemos explicar como han entrado en parques y jardines algunos miembros de seccion sindical de la cgt, y su bagaje sindical por intereses personales, y en la actualidad van de revolucionarios, podemos contar tantas cosas.
Lo mejor es no entrar en esta dinamica.

Anònim ha dit...

venga contar que queremos saber pero el que lo explique que de la cara y así demostrará que lo que dice es verdad y no una difamación escondida tras un anonímato

malesherbes ha dit...

Mira company en cap moment en l'escrit es diu que aquestes empreses CET (Centres Especials de Treball) discriminin als seus treballadors. El que s'explica en l'escrit és que els salaris que cobren aquests treballadors i les seves condicions laborals estan molt per sota de les quals hi ha a Parcs i Jardins i de les quals regeixen el conveni de jardineria, la qual cosa dificulta molt la seva integració i les possibilitats de fer una vida independent.

També diem que nosotr@s, sustentat amb especialista en el tema com el Institut de Municipal de Persones amb Discapacitat creiem que la millor forma d'integrar és el que treballin a Parcs i Jardins amb la resta de trabajador@s amb els mateixes condicions econòmiques i socials.

Finalment comentar que no has entès bé , o no hem sabut nosotr@s explicar-nos, però les critiques contingudes en l'escrit no anaven cap a cap altre treballador (tècnic o no) sinó cap a l'Ajuntament que ha buscat com escusa la integració de persones amb discapacitat per privatitzar el manteniment del verd de la ciutat

Si desitges posar-te en contacte amb nosaltres per aclarir el tema o per parlar d'ell en profunditat

malesherbes.cgt@gmail.com

salut!!!