dilluns, 23 de març del 2015

La superfície de Barcelona destinada a parcs urbans està estancada des del 2010



Puntualitzacions a l’article “La superfície de Barcelona destinada a parcs urbans està estancada des del 2010”


l'Organització Mundial de la Salut aconsella un mínim de 10 metres quadrats de verd públic per persona. Els 12.373.266 de metres quadrats actuals de superfície verda de Barcelona, tenint en compte que segons les últimes dades oficials teníem una població a 1 de gener del 2013 de 1.611.822 persones, això ve a representar 7’68 metres quadres per habitant, bastant per sota del que aconsella l’OMS

Per donar una bona qualitat de manteniment del verd públic el Conveni Col·lectiu de Parcs i Jardins, aprovat per l'Ajuntament de Barcelona estipula la necessitat de personal en base a la ràtio de 1’2 persones per hectàrea. Si tenim en compte que a 31 de desembre del 2014, segons dades del Consell d’Administració de Parcs i Jardins, hi ha 928 treballadors, això representa que el número  de treballadors per mantenir el verd públic de la ciutat és de 0’75 persones per hectàrea molt per sota de la ràtio establerta per mantenir de forma idònia el verd públic.




CARLA MERCADER. 23.03.2015

 L'espai destinat a parcs urbans pràcticament no ha crescut en els darrers cinc anys en relació amb el tamany total de Barcelona, a l'espera de grans projectes com el de Glòries o el de les Portes de Collserola, que va quedar aturat el 2012. Les darreres dades municipals sobre la superfície verda de la ciutat mostren que l’any passat era de 12.373.266 metres quadrats i representava un 12,1% de l’extensió de la capital catalana, una proporció igual que a la del 2013 i gairebé la mateixa que la del 2010 (11,79%). El 2014 el 12% de la superfície de la ciutat era de parcs urbans A més, quatre districtes estan per sota de la mitjana de Barcelona en tant per cent d’espai verd: Sants-Montjuïc, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i l’Eixample. Aquest últim és el que surt pitjor parat, amb un 6% –Sarrià-Sant Gervasi té un 5%, però és el que disposa de més parc forestal, mentre que el dissenyat per Ildefons Cerdà no en té–. 

"Caldria doblar el nombre d’interiors d'illa recuperats al districte i naturalitzar els ter-rats", afirma Sergi López, president de l'Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample. Des de l'Ajuntament assenyalen que des de l’inici de la recuperació d’interiors d’illa el 1987, el districte n'ha guanyat 48, que sumen una superfície de "prop de 100.000 metres quadrats", i que es treballa perquè "els ciutadans disposin d'una zona verda a menys de 200 metres de casa". La FAVB denuncia que el verd no es cuida de la mateixa manera a tots els barris de Barcelona. Aquest mandat s'ha ampliat el de Clotilde Cerdà i s'ha recuperat el d'Anaïs Napoleón –s’inaugurarà el 28 de març– i en un futur serà el torn dels de Borrell, 305; Còrsega, 195-197; el Palau Macaya, els Jardins d'Emma i els cinemes Niza i Urgell.

Esther Argelic, vocal de Medi Ambient de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), considera que la ciutat té "porc verd" i es queixa que "no està igual de cuidat a tots els barris". Des d'Ecologistes en Acció, d'altra banda, descriuen els parcs com "bolets rodejats de trànsit" amb una "qualitat de l'aire poc saludable" i reclamen "eixos de mobilitat sostenible". 

Verd "de poca qualitat"
 
Carlos Bernal, de la CGT de Parcs i Jardins, afirma que "la jardineria no té prou qualitat" per falta de personal i perquè es contracten empreses externes que en alguns casos "treballen en precari". Enumera desenes d’exemples per mostrar-ho, entre d'altres, el fet que "hi ha zones verdes per on no es passa amb la freqüència que caldria" o que "es poden arbustos just abans que floreixin".