dijous, 25 de juny del 2015

Parcs i jardins, Auditori i Liceu: tres conflictes que marcaran la credibilitat de Colau en l’àmbit laboral

L’equip municipal que presideix l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, haurà d’afrontar els pròxims dies diversos problemes laborals que afecten directament el consistori. Els ja coneguts conflictes de l’Auditori i el Liceu són els més nous, però n’hi ha d’altres que no per ser més antics suposen una solució més senzilla.

Els treballadors de Parcs i Jardins fa anys que es mobilitzen a Barcelona per mantenir aquest servei dins l’àrea pública (molts altres han estat concedits a contractes). A més, els empleats d’aquest servei demanen que es recuperi l’ocupació pública en aquest àmbit. En aquest sentit els empleats municipals van realitzar diverses mobilitzacions en la darrera època de l’alcalde Xavier Trias contra el que consideraven la deriva privatitzadora del govern local anterior. Aquesta línia va fer disminuir en un centenar de treballadors la plantilla de Parcs i Jardins.

Una altra cosa que ha suscitat una forta contestació dels treballadors de Parcs i Jardins és la política de concessions realitzada per l’Ajuntament. En opinió dels sindicats, aquestes actuacions suposaven una privatització de la gestió del medi ambient de la ciutat i deixava aquest àmbit a la iniciativa privada, amb afany de lucre.

Durant la campanya electoral el comitè d’empresa de Parcs i Jardins, va dirigir un qüestionari als partits polítics que es presentaven. En el qüestionari, Barcelona en comú es mostrava favorable a la participació de les organitzacions veïnals en el consell d’administració de l’empresa pública. També era favorable a fer una auditoria dels serveis externalitzats, tant pel seu cost real com per esbrinar la qualitat. En tercer lloc Barcelona en Comú es va comprometre a retornar al model de gestió i execució directa tots els serveis externalitzats per dur a terme les tasques que encomanen a Parcs i Jardins els estatuts actuals de l’Institut. També es va manifestar favorable Barcelona en comú a convocar una oferta pública d’ocupació per contractar el personal necessari per mantenir les ràtios de personal per hectàrea i així garantir el manteniment dels espais verds a la ciutat.

Segons José Ruíz Aránega, president del comitè d’empresa de Parcs i Jardins, en el qual hi ha representats els sindicats, CCOO, UGT, CGT i USOC: «tot i el document que Barcelona en Comú ja va acceptar durant la campanya, el comitè ha demanat per carta una reunió amb l’alcaldessa per mirar de posar fil a l’agulla i veure com es tiren endavant els compromisos». Igualment, en conèixer-se que la regidora encarregada de l’Institut és Janet Sanz, s’ha demanat també una reunió amb la nova responsable de la política verda a la ciutat.