dijous, 5 de gener del 2017

LA FI DEL GLIFOSAT


Durant anys a Parcs i Jardins, l'eliminació de les anomenades "Males Herbes" s'ha fet manualment o bé mitjançant l'aplicació de productes herbicides que contenien Glifosat, aquest component  nociu tant pel Medi Ambient com per la la salut humana. 
Desde Males Herbes CGT, durant anys s'ha estat treballant conjuntament amb altres persones i entitats ( Som lo que sembrem, ASIA Ecologistes en Acció...) per denunciar l'aplicació del glifosat i les conseqüències que l'aplicació d'aquest aquest pot comportar.
Finalment gràcies al recolzament d'alguns grups polítics, com CUP i BeC hem aconseguit 
Davant la mesura proposada,en un primcipi per CUP, i finalment aprovada pel govern de BeC, on es comprometien a la retirada esglaonada de l'aplicació d'aquests herbicides i d'altres de naturalesa tòxica, amb data final d'aplicació a 27/12/2016, l'empresa ha adquirit 4 màquines que funcionen amb vapor d'aigua, i així posar fi a l'aplicació d'herbicides. 
Doncs bé el passat dia 12/12/2016 l'empresa va realitzar  un curs a les companyes de la brigada fitosanitària per tal d'explicar el funcionament d'aquestes màquines que molt breument explicarem a continuació:
Disposen d'un dipòsit de 165 litres d'aigua que mitjançant un escalfador , incorporat, escalfa l'aigua a una temperatura de 140ºC
Aquesta surt per una mànega enrotllable, que disposa  d'una pistola, sortint l'aigua a pressió  i aplicant-sedirectament a la planta, que depenent de l'accessori que es faci servir i depenent també del tipus de planta a eliminar, sortirà més concentrada o més dispersa. 
Per a que les aplicacions siguin efectives es recomana establir un calendari d'aplicació d'aquest vapor d'aigua, les zones a tractar, que va de 3 a 4 vegades a l'any, principis de tardor, primavera (2) i principis d'estiu. Prèviament però s'ha de passar la desbrossadora, sent el moment del rebrot de la planta a eliminar, el més idoni per realitzar la 1ª de les aplicacions recomanades.
Així doncs valorem molt positivament la total retirada del glifosat i l'aposta per aquest nou sistema de desherbatge, que posteriorment s'haurà de veure si és o no rentable a tots els nivells : econòmic, laboral i Medi Ambiental.