dimarts, 6 d’agost del 2013

COMUNICAT DE VALORACIÓ DEL TANCAMENT DEL PARK GÜELL

De parc públic a parc temàtic i museu obert: A partir del 25 d’octubre, el Park Güell com mai s’ha vist. Amb aquesta afirmació es presenta la nova web del Park Güell i és certa: al Park Güell, per primera vegada, la zona monumental tindrà un accés regulat. Segons l’Ajuntament de Barcelona serà un “Museu obert”, un eufemisme perfecte per encobrir la privatització d’un Parc Públic.

a) Participació veïnal? La situació actual és el resultat d’un fals procés participatiu on les reunions de Taula de Treball únicament han servit de canal d’informació de l’Ajuntament cap a les entitats que hi “participaven”. No s’han presentat estudis de viabilitat econòmica, pressupostos ni destins dels beneficis recaptats amb les entrades (fins a 27.696.000 euros anuals aproximats), i quan s’han demanat ens hem trobat amb un “no us ho vull donar”. L’Ajuntament afirma que el projecte és consensuat amb els veïns i entitats, però més d’una quarantena d’entitats i de 70.000 firmes adherides a la Plataforma confirmen la falsedat d’això. A més, en diferents ocasions s’ha vetat l’entrada d’algunes entitats en aquestes reunions de treball.

b) Protecció del patrimoni? Durant molts anys, diferents intervencions al parc no han fet més que destrossar-lo tan a nivell artístic com de la fauna i la flora que hi habiten. L’asfalt de diverses parts del parc i la instal·lació de tanques han trencat el compromís amb la natura de l’obra de Gaudí i el fraccionament del parc que l’Ajuntament planteja amb el pla de regulació contradiu el concepte global de l’obra del Park Güell que s’entén com un tot. Tot el parc és patrimoni, no només una zona. En concret, denunciem la desaparició de 16 esferes de pedra, el trencament de moltes altres que formaven un conjunt de 150 representant un rosari i reparacions maldestres que desfiguren la imatge de parets i columnes del parc. El Parc Guell s’ha degradat no tant pel turisme, sinó per un mal manteniment d’aquest. La plataforma ho ha denunciat a la UNESCO amb cas omís.

c) Regulació de fluxes? De les 1.200 persones per hora que entren en hora punta, encara ho podran fer 900. A més, la regulació no impedirà que el turista que no tingui entrada pugui visitar el 90% del parc que seguirà gratuït i per tant la massificació seguirà present. Amb aquesta mesura es  consolida el parc com a parc turístic, i un exemple d’això és la web creada per l’Ajuntament encaminada clarament a la promoció turística del parc. Qui pot creure que el fet de pagar reduirà el turisme? I les cues que es generaran en les taquilles i accessos esperant el seu torn de visita? L’Ajuntament crea la Barcelona Aparador, les ciutadanes en paguem les conseqüències.

d) Sense discriminació? Si bé qualsevol persona del món podrà inscriure’s al registre ciutadà “Gaudir + BCN” i accedir gratuïtament al parc, no és una discriminació que hagi de presentar-se presencialment a una oficina del centre de Barcelona? No és una discriminació haver de plantejar amb 7 dies d’antelació la visita a un parc públic tal com qui planteja unes vacances? A més, l’accés queda subjecte a que quedin places lliures dins de les 100 destinades. És això un accés lliure i anònim a l’espai públic?

La Plataforma Defensem el Park Güell es manté ferma en el seu posicionament per un Park Güell públic i gratuït per a totes convençudes que les mesures proposades per l’Ajuntament no garanteixen la conservació i protecció del patrimoni del Park ni el millor gaudi de l’espai per part dels veïns. Tampoc significa, com afirma l’Ajuntament, la recuperació de l’espai per la ciutat, sinó la pèrdua de la lliure circulació per un parc públic i la consolidació del parc públic com a parc temàtic.

Amb l’objectiu de donar a conèixer de ben a prop la problemàtica que envolta el Park i la seva regulació, la Plataforma ha participat en la creació d’un documental que serà presentat el dia 20 d’agost en el marc de les Festes de la Vila de Gràcia, a Plaça del Respall, i pel qual s’ha obert un compte de finançament a Goteo. Aquest documental serà una gota més en la lluita de la Plataforma que el mateix dia anunciarà mobilitzacions en contra del pla de l’Ajuntament.

Ajuda’ns a finançar aquest documental.

Plataforma Defensem el Park Güell

24 de Juliol de 2013



Col·labora amb el documental: http://goteo.org/project/el-dret-a-gaudi-r