dilluns, 21 de novembre del 2011

L'Ajuntament examina ara les 9.523 palmeres que té censades

Ja no hi ha enllumenat nadalenc ancorat a cap palmera a Barcelona. Aquesta ha estat la conseqüència més immediata de l'accident de divendres de la setmana passada, quan una palmera lligada a un dels tensors de l'enllumenat es va trencar per la base, es va desplomar a la Diagonal i va ferir dues persones. L'Ajuntament va activar immediatament una revisió de totes les palmeres usades com a suport dels llums –recurs que es fa servir només en algunes grans avingudes–, revisió que ja s'ha completat i que ha comportat alliberar-les totes de qualsevol cablejat, per sanes que estiguin. La mesura, a més, s'ha estès a tots els arbres amb troncs de menys de 50 cm de diàmetre.

La iniciativa la va anunciar l'alcalde Xavier Trias dissabte passat, quan va admetre l'existència d'“un problema gros amb les palmeres” i també que no s'hi haurien de lligar els llums nadalencs. Les ordres de Trias, però, no es limiten als exemplars que sustentaven l'enllumenat, sinó que impliquen una revisió de totes les palmeres de la ciutat. Les 9.523 que hi ha, segons l'Ajuntament.

Des del passat cap de setmana, tots els equips de jardiners de Barcelona tenen ordres de revisar les de la seva zona. Una ITV integral i sobrevinguda que se suma a les revisions ordinàries. Des de l'any 2005, tot l'arbrat urbà de Barcelona s'inspecciona cada dos anys (la meitat cada any). En el cas de les palmeres, la revisió, que es fa coincidir amb la poda, consisteix en una anàlisi visual per determinar-ne la vitalitat, la inclinació i l'existència de ferides eventuals, xancres o cavitats que revelin possibles malalties o riscos estructurals. Si n'hi ha, la intervenció pot consistir des d'eliminar branques en mal estat fins a abatre la planta. L'actual revisió s'està fent seguint els mateixos criteris de les inspeccions biennals.

Ara, caldrà veure si la mesura extraordinària de deslligar els llums de qualsevol palmera tindrà com a conseqüència lògica canvis que facin més restrictiva la normativa que regula la instal·lació de l'enllumenat nadalenc, que a hores d'ara no estableix cap més limitació a l'hora de lligar-lo a l'arbrat i al mobiliari urbà que la de no malmetre'n “la seguretat i la funcionalitat”, i la preceptiva validació dels serveis tècnics municipals de la proposta d'instal·lació. Criteri, per cert, molt diferent del que regeix quan s'autoritza la celebració d'actes en zones verdes. En aquests casos, l'Ajuntament sempre especifica la prohibició d'“utilitzar els arbres com a suport de qualsevol tipus d'elements (pancartes, cables, quadres elèctrics, etc.)”.

Hi ha més temes pendents. L'expedient obert arran del sinistre de fa una setmana ha de definir causes i responsabilitats. Les primeres semblen clares: la base estava podrida, i amb la pressió del tensor n'hi va haver prou per tombar la palmera. No sembla que la degradació tingués a veure amb l'escarabat morrut. I no només perquè aquesta plaga, que a Barcelona ha afectat una cinquantena d'exemplars, prefereixi la palmera canària –i les copes–, i la caiguda divendres fos una datilera. Fonts de la plantilla de Parcs i Jardins expliquen que si un exemplar es trenca víctima de la plaga, queden tot d'escarabats detectables a simple vista, i afegeixen que la brigada que va acudir al lloc dels fets no en va veure cap, d'insecte.

També quedarà per escatir qui, quan i com va fer la darrera revisió de l'exemplar caigut. Qui, perquè part de la poda de l'arbrat de la Diagonal es va externalitzar, i per tant resta aclarir si la inspecció la va fer personal municipal o una empresa privada; i quan i com, perquè les mateixes fonts de Parcs asseguren que, sense el morrut pel mig, és difícil que una palmera malalta fins al punt de descalçar-se no hagués presentat símptomes en els darrers dos anys, període durant el qual se suposa que se li va fer l'última revisió.