dilluns, 7 de maig del 2012

Barcelona continua sense saber què fer amb l'Hivernacle

L'estiu del 2005 tancava el restaurant de l'Hivernacle del parc de la Ciutadella, ja que es va esgotar la concessió municipal, i l'Ajuntament de Barcelona, en mans de Joan Clos, anunciava una remodelació de l'espai. Han passat set anys i l'edifici continua tancat al públic, tot i que el setembre del 2009, el bipartit de Jordi Hereu fins i tot hi va fer una jornada de portes obertes, un cop acabades les obres, que van costar 1.038.000 euros. Més de dos anys i mig després de la festa, vidres trencats, pintura desgastada i façanes escrostonades atorguen a aquesta joia modernista, dissenyada per ser l'orgull de la ciutat en l'Exposició Universal del 1888, un aspecte lamentable.
En realitat aquella obra era parcial. Es va reparar el més urgent, com ara les filtracions de les cobertes, i es va restaurar l'interior d'un dels tres pavellons. Van quedar pendents els altres dos i les façanes externes del conjunt. L'Ajuntament torna a tenir ara damunt la taula aquesta última fase sempre ajornada, segons consta en documents de treball a què ha tingut accés aquest diari i en què es preveu que les obres es posin a licitació el segon semestre del 2013, que arrenquin a principi del 2014 i que es perllonguin poc més d'un any. El projecte –ja redactat pel despatx d'arquitectura Batllori & Trepat, autor també de la reforma ja feta– es preveu que costaria 999.040 euros.
Que finalment es desencalli o no la remodelació, però, caldrà veure-ho. El govern en minoria de Xavier Trias ha de confeccionar el pla d'actuació municipal tenint en compte les prioritats expressades pels ciutadans, i l'ha de negociar amb l'oposició. A més, la crisi fa que les inversions siguin més selectives que mai. De moment, el consistori no vol comentar res sobre el futur de l'Hivernacle i diu, via una portaveu, que no plantejarà futurs usos de l'espai com a mínim fins que es concreti la reforma.
L'Umbracle, també
En idèntica situació, tot i que menys degradat, està l'Umbracle, l'altre reducte modernista per a plantes tropicals de la Ciutadella, també rehabilitat en part el 2009, tancat i pendent d'una última fase de reforma que, supeditada als mateixos condicionants que la de l'Hivernacle, el consistori xifra en els seus papers en 580.250 euros i aspira a executar la primera meitat del 2014. Fins aleshores, no es preveu que sigui visitable, excepte en ocasions puntuals. De moment, però, la visita es pot fer d'estranquis: en una de les portes falten uns quants llistons de fusta dels que integren la coberta, i només cal ajupir-se per poder passar-hi.

Una història més que centenària

L'Hivernacle i l'Umbracle, pensats per cultivar i exposar plantes tropicals, integren, amb el Museu Martorell de Geologia, ubicat entre els dos edificis, el conjunt museístic i científic que formava part de la reordenació del parc de la Ciutadella dissenyada per Josep Fontserè l'any 1972. El mateix Fontserè va idear l'Hivernacle, i l'Umbracle el va concebre Josep Amargós. El primer es va fer el 1884, i el segon es va acabar el 1887, a temps per a l'Exposició Universal que se celebrava a Barcelona l'any següent.
L'Hivernacle, abandonat durant dècades, va ser objecte d'una restauració l'any 1985 amb vista al centenari de l'Exposició Universal i des de llavors hi ha hagut exposicions, concerts de jazz i el restaurant que va tancar el 2005.
Ara, el nou canvi d'imatge dels dos edificis forma part del paquet de projectes al parc de la Ciutadella que el govern municipal aspira a tirar endavant aquest mandat, i que inclou també una operació de millora del paviment i el drenatge de diverses zones del parc.

@IvanVila_PA al diari ElPunt-Avui