diumenge, 6 de maig del 2018

Debate negociación del convenio

PODADORES


Debate abierto sobre una nueva línea profesional 
en los convenios de jardinería

La UGT presentó una propuesta para la plataforma de Convenio en la última asamblea en la que proponía la categoría profesional de “Podador” y ante ella entendimos cierta lógica en la reclamación (por eso del reconocimiento profesional) pero al mismo tiempo costaba asimilar que entrar en poda podía ser un camino sin retorno, y la verdad es que el personal en este Instituto ha ido y venido de la poda a la jardinería y viceversa con facilidad. Finalmente se retiró la propuesta.

Pero recientemente he leído un artículo de Jacobo Llorens de la Junta Directiva de la AEA (Asociación Española de Arboricultura) en el que defiende una línea profesional para arbolistas en la que engloba tres categorías: Arbolista técnico, Arbolista trepa y Arbolista plataforma.

En Parcs i Jardins de Barcelona estamos pendientes, desde la firma del anterior convenio colectivo, de un acuerdo para establecer un “lloc de treball” para las brigadas de poda que perciba un plus fijo mensual para sustituir los pluses que en este momento se cobran dependiendo de la época del año.

Pero la propuesta de la AEA no habla de la creación de una sola categoría, sino de una línea profesional que abarque todos los puestos de trabajo de brigadas de poda, que incluiría en tablas las percepciones reales sin pluses extraños que ya han quedado obsoletos y en la que se reconozca la especialización del puesto de trabajo y de la profesión de arbolista.

También nos habla de lo poco en común que tienen las profesiones de jardinero y la de arbolista. Este hecho no difiere de la realidad de que hay arbolistas que también son jardineros, jardineros con conocimientos de arbolistas, jardineros exclusivos o arbolistas que no han trabajado la jardinería.

Evidentemente esto significaría que no sólo existirían itinerarios formativos diferenciados, sino promociones internas diferenciadas, e incluso ofertas públicas de empleo separadas. Una situación que evidentemente iba a mejorar la calidad de los profesionales que desempeñan las tareas de arbolado, sea poda, plantación, plan de riesgos, tratamientos fitosanitarios o el riego.

Pues abierto queda el debate, y os recordamos que el próximo jueves por la tarde debatiremos sobre esta cuestión y otras en la asamblea de la sección sindical que ahora se celebra a las 17:30 horas en los nuevos locales de C/ Pare Laínez, 18-24 2ª planta. Os esperamos.

Carlos Bernal Lorente

1 comentari:

Xinxu ha dit...

Interessant debat Carles... ja aniría tocant regularitzar els complements a la Poda sempre q no es segueixe l'infumable acord adoptat a Conservació.
Crec q s'hauria d fer un plantejament seriós a l'empresa prenent com a base l'actual model "Selga" q es vol implementar basat en en un manteniment mínim i reforçant la prevenció amb la incorporació de inspectors amb experiència en arbrat per cert, molt important, perque dona una sortida professional diferent a la vigilancia al personal q per circumstàncies ha de passar temporal o definitivament a una "segona activitat" quan no pot desenvolupar les seves tasques habituals..
L'actual sistema de primes a sobre d'estar obsolet, recordem q prové d quan es montaven brigades només per la campanya d poda amb persones q en acabar la campanya tornaven a la seva brigada de conservació, exactament el mateix q es fa ara amb la plantació.. com deia és contraproduent amb els nous criteris perque obliga a fer la poda d l'arbrat d zona (el gran abandonat) i q sovint necessita d podes més dures per seguretat al pitjor moment per l'arbre: de maig a setembre.. quan la poda d l'arbrat viari es pot fer perfectament durant tot l'any..
Aquí ja trobem un primer argument per defensar el passar de prima a complement salarial.
Sobre la especialització en arboricultura ja tinc més dubtes..
Mentre sigui una formació al marge d l'ensenyament oficial i reglat de jardineria penso q hauría de ser un mèrit i no pas una obligació perquè no tothom podrà pagar-se aquests cursos.
Un altre tema és la poda amb trepa, aquí si que es requereixen unes aptituds físiques i técniques q no són a l'abast d tothom i hauríen de tenir una compensació econòmica específica..
Crec q és important poder seguir mantenint canviar d'arbrat a conservació en qualsevol moment de la vida professional i alhora garantir que el personal que ha de fer tasques de podador amb plataforma tingui la capacitació necessària per la feina.
I com compaginem tot plegat?? amb formació i reciclatge en passar d'un àrea a d'altre.. i no cal trucar al "Selga" perfectament pot ser una formació interna seriosa, no el q han fet amb el nou personal incorporat per reforçar i ampliar brigades de poda i atenció aquí *substituir les contractes externes*
Vull fer un apunt perque TOTS ens juguem molt.. Parlem de la PRIMERA REMUNICIPALITZACIÓ desde fà molt temps i si no surt bé serà un nou argument pels q volen la Privatització del Servei q vés x on són l'actual direcció de Parcs i responsables del bon funcionament de la internacionalització de la poda..
Afegeixo q feta, com sempre, desde dalt i sense demanar opinió als q hi treballen i hem de tirar endavant unes decisions sovint surrealistes q fan pensar si veritablement volen q aquest servei funcioni amb personal i mitjans propis..
Evidentment ningú asumirá cap responsabilitat sobre la mala organització però us convido a la reflexió perque la nostra pasivitat devant les seves errades l'acabarem pagant nosaltres..
No podem seguir més temps callant devant un cap d'àrea autista als problemes de les brigades i uns técnics q mai diràn res per por a perdre la cadira..
Depén de nosaltres tirar endavant un servei q abans del govern d Colau els mateixos q ara diuen voler internalitzar defensaven efusivament la privatització..
Hem de començar a demanar responsabilitats a gestions nefastes i els sindicats s'han d'implicar i han d poder fiscalitzar aquesta opacitat q cada dia va a més dels qui gestionen.. perque companys de la seva gestió depèn la nostra feina i algo hem de poder dir al respecte.
I ja acabo (de veritat) el lloc de treball de podador está perfectament definit dins les tasques de la categoria professional de jardiner..
No pot ser q persones q han passat tota la vida a Arbrat es jubilen sent auxiliars..
Gaudiu d la xapa i si us plau prou de callar devant decisions errònies dels nostres caps.. ens hi va la feina!! penseu-hi

Salut