diumenge, 16 de març del 2008

El disbarat de la muntanya russa del Tibidabo

Alex Vilardell Candela
Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona, malgrat la reiterada oposició ciutadana, ha anunciat la imminent construcció d'una muntanya russa que suposa arrasar més d'una hectàrea de bosc, tallar més de 200 alzines centenàries, i cimentar 3.000 quilos de formigó per cada una de les 109 potes de suport de la instal.lació, que tindrà 35 metres d'altura, l'equivalent a un edifici de 10 pisos. L'ajuntament proposa aquesta obra per augmentar la rendibilitat del parc d'atraccions, que és de titularitat municipal i, per tant, no hauria de ser un negoci, mentre el Parlament de Catalunya discuteix la declaració de Collserola com a parc natural. Aquesta no serà la primera ni l'última obra que amenaça el bosc: per instal.lar el Pèndol es va arrasar un altre tros de terra verda, i l'afluència de públic no només no va augmentar, sinó que es van perdre 45.000 visitants en un any.
Un parc d'atraccions hauria d'estar en un entorn menys vulnerable, més poblat, amb accés al metro; per exemple, a l'esplanada del Fòrum, on potser serviria de lloc de trobada i d'integració de ciutadans. Em preocupa la pedagogia d'oci agressiva amb el medi ambient que es proposa als nens i joves amb aquest projecte. I és preocupant que la instal.lació pugui causar accidents, a més d'incrementar el trànsit de vehicles. Preocupa també l'impacte paisatgístic de la vista del Tibidabo des de la ciutat, ja que la muntanya russa tindrà un volum similar al del temple. L'agressió al patrimoni històric i artístic que representen l'edifici de la ràdio i el jardí adjacent és igualment considerable. Collserola s'està destruint gota a gota, i aquest mal és del tot irreversible.

Publicat en "El Periódico"

1 comentari:

malesherbes ha dit...

RÈPLICA MUNICIPAL

Muntanya russa legal
Barcelona de Serveis Municipals
Departament de Comunicació i Premsa

L'empresa Parc d'Atraccions Tibidabo, S. A. (PATSA), en relació amb algunes informacions sobre la nova muntanya russa, comunica que el Tibidabo vol seguir sent el parc familiar que ofereix un oci educatiu i a la vegada respectuós amb l'entorn. El projecte de la muntanya russa es va aprovar durant el consell d'administració de PATSA d'octubre del 2005. La Comissió d'Urbanisme municipal el va aprovar definitivament el febrer del 2008. El pla especial qualifica el sòl del Tibidabo en tres àmbits: un espai lliure d'ús públic gratuït de 28.500 metres quadrats, un espai equiparable a forestal de 24.700 metres quadrats, i l'àmbit de les atraccions, que té 25.000 metres quadrats (espai, per tant, exempt del debat sobre la consideració com a parc natural). Els estudis mediambientals conclouen que la majoria dels arbres tenen un creixement deficient, ja que el tronc no supera els 35 centímetres de diàmetre i la seva edat és d'uns 70 anys.
La instal.lació de la muntanya russa implicarà la tala de 50 arbres, el trasplantament de 8 i la plantació de 190. El parc del Tibidabo millorarà el transport al doblar la fre- qüència del funicular i reforçar línies de bus. Seria difícil explicar que un parc d'oci dels barcelonins deixés de coronar el cim de la ciutat i es traslladés a un altre lloc. Els seus 107 anys d'història no mereixen el menyspreu d'informacions que no s'ajusten a la realitat.