dimarts, 17 de juny del 2008

Contra la directiva de l'U.E. sobre ampliació de la jornada laboral fins a les 65 hores


Resolució del Comitè Confederal de la CGT

El Comitè Confederal de la CGT reunit en Plenària Confederal, davant l'aprovació per part dels ministres de Treball de la Unió Europea (UE) de la directiva sobre ampliació de la jornada laboral setmanal fins a les 65 hores, manifesta:

1. L'oposició frontal de la CGT a aquesta mesura que pretén acabar amb els fruits obtinguts per les lluites i reivindicacions de la classe treballadora durant els últims 300 anys i que, al començament del segle XX, va dur a la conquesta i regulació de les 40 hores setmanals de treball.

2. Tal agressió suposa un atac gravíssim a les condicions laborals del conjunt de la classe treballadora i una regressió de la societat que ens condueix a situacions pròpies del segle XIX.

3. Aquesta directiva atenta directament contra la possibilitat de conciliació de la vida familiar i laboral.

4. L'aprovació d'aquesta directiva permet generar els mecanismes necessaris perquè la patronal pugui eliminar els Convenis i drets laborals Col·lectius, de tal manera que siguin els treballadors i treballadores, de manera individualitzada, qui negociïn les seves pròpies condicions de treball partint de la base de la més absoluta indefensió.

4. Des de la CGT seguim reivindicant la jornada laboral de 35 hores setmanals com iniciativa que condueixi cap a mesures de repartiment de la riquesa i del treball amb un horitzó final de justícia social.

5. Com Comitè Confederal de la CGT fem una crida efectiva al conjunt de la classe treballadora, a les seves organitzacions i a la Societat, per a confluir en la lluita i la mobilització contra aquesta directiva i qualsevol altra mesura similar de la UE que demostri estar al servei de les multinacionals i el capital.

6. El conjunt de la CGT treballarà amb tota la seva capacitat per a oposar-se a aquesta directiva incloent la possibilitat d'una convocatòria de Vaga General si així es considerés necessari.

2 comentaris:

malesherbes ha dit...

Amb la finalitat d’acordar un pla d’acció unitari, ens autoconvoquem a Barcelona el 9 de setembre a les 19 h. a la Casa de la Solidaritat

La modificació de la Directiva Europea sobre el temps de treball que van aprovar els ministres de Treball de la UE i que ara ha de passar pel parlament europeu per a la seva aprovació definitiva, és un atropellament brutal contra la classe treballadora.

La nova Directiva proposada autoritza als estats membres a canviar les seves lleis per a permetre l’allargament de la jornada setmanal de treball fins a les 60 hores (65 en el cas de col·lectius com el sanitari o bombers, els descansos dels quals en les guàrdies deixen de considerar-se temps de treball). També permet fixar per llei que la jornada setmanal “normal” (la de fins a 48 hores) sigui considerada com “una mitjana anual”, de manera que el treballador estaria permanentment a la disposició de l’empresa i les hores extra o festius passarien a ser considerats com hores ordinàries.

Aquesta salvatjada la volen portar a terme, a més, mitjançant acords individuals treballador-empresa, passant per sobre dels convenis col·lectius i de la representació sindical dels treballadors, atacant una dels més importants conquestes de la classe treballadora: el seu dret a la representació i la negociació col·lectiva.

L’any 1919, la OIT va oficialitzar la jornada màxima de 48 hores, després d’una llarga lluita del moviment obrer internacional per les 8 hores diàries. Ara, ens volen fer retrocedir més d’un segle, posant-nos novament en jornades “legals” de 10 a 12 hores i sis dies per setmana. Amb aquesta nova Directiva ens estem jugant una reculada històrica, que hipoteca el futur de les noves generacions de treballadors.

Una agressió d’aquesta envergadura no es pot tirar enrere si ens limitem a pressions diplomàtiques als eurodiputats i a protestes testimonials. Per contra, és precisa una resposta unitària i contundent, que cal organitzar de la manera més àmplia, unitària i democràtica i que inclou exigir a la CES que converteixi les aturades d’entre 5 i 15 minuts que vol convocar el dia 7 d’octubre en una vaga general europea de 24 hores, amb grans manifestacions, per a exigir, en nom de la classe treballadora del continent, la immediata retirada de la nova Directiva.

Amb la finalitat d’acordar un pla d’acció unitari, ENS AUTOCONVOQUEM EL 9 DE SETEMBRE A LES 19 H. A LA CASA DE LA SOLIDARITAT (C/ Vistalegre nº 5, Barcelona, Metro St. Antoni)

Anònim ha dit...

DAVANT LA DIRECTIVA EUROPEA DE LES 65 HORES LA COMISSIÓ PERMANENT DEL COMITÈ D’EMPRESA DE TRANSPORS DE BARCELONA -TMB MANIFESTA:

El passat 9 de juny, sense cap vot en contra, els ministres de treball de la Unió Europea van aprovar una proposta de modificació dels temps de treball. Aquesta proposta és un brutal atropellament a drets laborals aconseguits a través de moltíssims anys de lluita del moviment obrer.

- Autoritza les jornades setmanals de 60 hores (65 h. en casos com treballadors de la sanitat o bombers, en els quals els descansos en guàrdia deixen de ser considerats temps de treball)
- Com el límit de 60 hores és, a més un terme mitjà trimestral, les jornades podrien perllongar-se fins a les 78 hores setmanals.
- Aquestes mesures s’aplicaran mitjançant acords individuals, treballador - empresa, al marge dels convenis col·lectius i les representacions sindicals atacant una de les nostres majors conquestes: la negociació col·lectiva.

L’acord treballador - empresa ens col·loca en la miserable ficció de considerar en igualtat de condicions a ambdós, com si el treballador individualment pogués triar no acceptar l’augment de la jornada laboral que li imposi l’empresari.

Després d’una llarga lluita del moviment obrer internacional, en 1919 la OIT va oficialitzar la jornada màxima de 48 hores setmanals que regeix fins a avui. Amb aquesta directiva ens volen fer retrocedir més d’un segle, imposant-nos jornades legals de 10 o 12 hores diàries.

Davant aquest atac els caps dels grans sindicats europeus s’han limitat a fer crítiques verbals, però no és amb paraules com pararem aquesta directiva que atempta contra drets fonamentals dels treballadors. Per això, els treballadors de TB-TMB (Autobusos de Barcelona), fem una crida al conjunt dels treballadors, a les seves organitzacions i a la societat per a confluir en la lluita i la mobilització contra aquesta directiva.

Al mateix temps, exigim als eurodiputats que rebutgin tallantment i sense ambigüitats aquesta directiva en el Parlament Europeu i que el govern espanyol s’expressi en contra amb tota claredat i cridi al seu rebuig en tota Europa.

Comissió Permanent del Comitè d’Empresa de TMB -autobusos-