diumenge, 15 de juny del 2008

Fàbrica ocupada d’Argentina. 6 anys de control obrer


Zanon – FASINPAT

Chiquito Reyes, treballador de Fasinpat, fàbrica argentina ocupada pels treballadors que funciona des de fa sis anys sota gestió obrera, ha viatjat a Europa en representació dels seus companys per donar a conèixer aquesta experiència. Una plataforma de solidaritat formada per organitzacions sindicals i polítiques organitza aquestes setmanes una sèrie de xerrades-debat a diverses ciutats l’Estat. A més de l’explicació en primera persona, Reyes presentarà el documental “Corazón de Fàbrica” i el llibre-mural ceràmic amb poemes de Juan Gelman.

Cerámica Zanon és una fàbrica de rajoles ceràmiques situada a la província de Neuquén, a la Patagonia argentina, que des de l’any 2002 està gestionada amb èxit pels treballadors. L’empresa va ser fundada al 1980 amb el suport de la dictadura militar i des de la seva creació i al finalitzar el règim militar, el propietari de l’empresa, Luis Zanon, va rebre subsidis milionaris i exempcions d’impostos.

Malgrat que l’any 2000, Luis Zanon va ser catalogat per la revista Fortune com un dels cent empresaris que més guanys obtenia a Argentina, va presentar un pla de crisi. L’1 d’octubre de 2001, va anunciar que deixava de pagar els sous, va acomiadar a 380 treballadors i va intentar treure les màquines de les naus. Finalment l’empresari va tancar. Aleshores els treballadors van decidir ocupar la fàbrica i posar-la en producció sense patrons. El 2 de març de 2002 Zanon va passar a ser una empresa controlada pels obrers i es varen organitzar per que la producció sortís endavant. Des d’un principi van tenir el suport dels treballadors de Neuquén i de la comunitat Mapuche que els va oferir les seves canteres d’argila per a la producció.

Des de que els treballadors són els encarregats de gestionar la fàbrica, s’han creat 220 llocs de feina i avui en dia 470 famílies viuen directament de Zanon. A més, mensualment donen mil metres quadrats de ceràmica a les famílies que no tenen recursos i realitzen diverses tasques per a la comunitat. Els treballadors s’han hagut d’enfrontar no només a la necessitat de treure endavant la producció sinó a les constants amenaces de desallotjament, pressions judicials, falta de resposta política i a elevades i injustificades factures de llum i gas.

El 2005, després de quatre anys de lluita, els treballadors van aconseguir el reconeixement a la gestió obrera amb la Cooperativa de Treballadors Fasinpat (fàbrica sense patrons). Però els obrers sempre han reclamat que Zanon es converteixi en empresa pública. Es per aquesta raó que després de superar molts entrebancs legals els treballadors estan exigint al govern nacional la Llei d’Expropiació sota control obrer. L’expropiació, té el suport de 90 mil signatures i suposaria la creació de més de llocs de treball i la possibilitat de realitzar més tasques i activitats per a la comunitat.

La gira de xerrades (del 9 de juny al 2 de juliol) passarà per les següents ciutats: Vilanova, Girona, Terrassa, Barcelona, Madrid, Gijón, Sevilla, Saragossa, Pamplona i Berlín.