divendres, 30 de juliol del 2010

La CGT de Catalunya edita una guia de salut laboral: "Les Mútues d’Accidents de Treball i Malalties Professionals de la Seguretat Social (MATMPSS)"

Aquesta Guia de Salut Laboral pretén donar una sèrie de consells i orientar als/les treballadors/es, de forma senzilla i bàsica, com afrontar qualsevol situació davant la mútua d’accidents, mitjançant la resposta de les qüestions més comunes amb que ens trobem al dia a dia.

Fins al 1994, el seguiment i finalització (alta) de les Incapacitats Temporals (IT) per contingències comunes, es a dir, de les baixes per enfermetat comuna o per accident no laboral, corresponia als/les metges/sses d’Atenció Primària, realitzant la supervisió la Inspecció Médica del sistema de salut corresponent. Per tant, el control de la situació l’exercia el Sistema Públic de Salut i el pagament, la Seguretat Social.

A partir d’aquesta data, el govern del PP aprova successives normatives que faculten, inicialment, als/les metges/sses adscrits/es a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) per a que puguin emetre altes médiques als processos d’IT als exclusius efectes de les prestacions econòmiques.

Posteriorment, ignorant la inutilitat de la mesura anterior, es trasllada aquesta facultat als/les metges/sses de les Mútues.

El rerefons de la reforma es l’escàs interés de l’Administració Sanitària per gestionar un element que no paga amb els seus pressupostos ja que el concepte d’IT mai ha estat inclòs als pressupostos estrictament sanitaris.

L’Administració inicia, doncs, una sèrie de reformes normatives que modifiquen substancialment la gestió de l’Incapacitat i introdueixen mesures que alteren notablement l’organització del propi sistema sanitari públic. Primen les consideracions econòmiques sobre el deure ineludible de garantir la salut dels/les treballadors/es, ocasionant un greu perjudici als/les afiliats/des a la Seguretat Social.

En aquesta guia pràctica es desenvolupen, mitjançant un qüestionari de preguntes i respostes, una sèrie de conceptes i actuacions que donen una idea clara de les obligacions i/o drets atribuïts a les mútues i als/les treballadors/es.

És el nostre desig que et sigui d’utilitat aquest document.

Adjuntem la guia en format pdf, també la podeu aconseguir en paper als locals de les federacions locals i comarcals de la CGT.

Salut i anarcosindicalisme.

Secretariat Permanent Comitè Confederal CGT Catalunya

Guia les Mútues d’Accidents de Treball i Malalties Professionals