dimarts, 23 de juliol del 2013

Cop de calor



NOTES PRACTIQUES

Quan el cos es incapaç de refredar-se mitjançant la suor, fent activitats laborals a llocs molt calorosos, com l’agricultura o jardineria, la construcció, els treballs en autopistes, pedreres, reparació de carrers, etc. Es poden presentar una gran varietat de trastorns com poden ser: síncope, edema, rampes, esgotament i afeccions cutànies.
L’efecte més greu de la exposició a situacions de calor intens es el nomenat «cop de calor», que es caracteritza per una elevació incontrolada de la temperatura corporal, i pot causar lesions als teixits. La elevació de la temperatura provoca una disfunció del sistema nerviós central i una fallada al mecanisme normal de regulació de la temperatura del cos. En produir-se un cop de calor, la pell s’escalfa, s’asseca i desapareix la sudoració; apareixen convulsions; augmenta el ritme respiratori i cardíac; la temperatura corporal pot arribar a ser superior als 40º C i aparèixer alteracions de la consciencia.

PREVENCIÓ:
Informar als treballadors/es, abans de realitzar un esforç físic en un ambient calorós, sobre la càrrega de treball i el nivell d’estrès per calor que hauran de suportar, així com sobre els riscos de patir un cop de calor.
Conèixer els símptomes dels trastorns produïts per la calor: mareig, pal·lidesa, dificultats respiratòries, palpitacions i set extrema.
Evitar, o al menys reduir, l’esforç físic a les hores més caloroses del dia. Planificar la feina a fi de realitzar els més grans esforços als moments de menor calor i fer rotacions de les feines més feixugues.
Preveure fonts d’aigua potable pròximes als llocs de la feina, i beure freqüentment aigua fresca (no gelada).
Utilitzar roba ampla i lleugera, amb teixits clars absorbents de l’aigua i que siguin permeables a l’aire i al vapor, ja que faciliten la dissipació de la calor.
Evitar beure alcohol o begudes amb cafeïna, ja que deshidraten el cos i augmenten el risc de patir malalties degudes a la calor.
Incorporar cicles curts de treball - descans, preferiblement a períodes llargs de treball i descans.
A les hores de màxima calor, començar amb períodes curts de treball per anar incrementant-los en durada a fi i efecte d’acostumar el cos a les condicions extremes.
Evitar o reduir la exposició solar de les persones afectades per problemes de tipus cardíac, circulatori, diabètic, etc.
Dormir les hores suficients i seguir una bona nutrició son importants per a mantenir un alt nivell de tolerància a la calor.
Protegir els ulls amb ulleres de sol i el cap amb casc, gorres o barrets, segons sigui la feina realitzada.
Utilitzar cremes d’alta protecció contra el sol.
Si s’està prenen medicació, comprovar que no afecta a la sensibilitat a la calor o radiació ultraviolada.

PRIMERS AUXILIS:
Col·locar la persona accidentada en un lloc fresc i airejat. S’ha de reduir la temperatura corporal disminuint la exposició a la calor i facilitant la dissipació de calor des de la pell. S’han de treure les peces de roba innecessàries, obrir el cinturó i airejar a la víctima.
Refrescar la pell. Es convenient l’aplicació de compreses d’aigua freda al cap i mullar amb aigua fresca la resta del cos. El refredament del rostre i el cap pot ajudar a reduir la temperatura del cervell. Es convenient ventolar a la víctima per a refrescar la pell.
Donar aigua fresca per a beure. Si el pacient és conscient.
No controlar les convulsions. Les convulsions son moviments musculars que es produeixen de manera incontrolada debut a una falla del sistema nerviós central. Si s’intenten controlar aquests moviments, es podrien produir lesions musculars o articulars importants. Es convenient col·locar algun objecte tou (roba, almohade, coixí, etc.) sota el cap de la víctima per a evitar que es doni cops contra el terra.
Fer massatges a les extremitats. Suaument i en direcció al cor per facilitar la circulació de la sang.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

¿"Es broma,pues en la empresa en la que trabajo, se hace todo contrario de lo que se dice aquí((Cop de calor),empezamos ha trabajar los meses, de mas fríos del año y mas oscuros mas temprano,y los mese de mas calor mas luz empezamos mas tarde,eso si de mutuo acuerdo,entre trabajadores y empresa"
¿DONDE ESTA LA COHERENCIA?...LA HE PERDIDO JUNTO AL SENTIDO COMÚN
JLC

Anònim ha dit...

GRACIAS. pOR ESTAR SIEMPRE AHI, INFORMANDO