dimarts, 21 de gener del 2014

Economia col•lectiva. L’última revolució d’Europa


    En aquesta sessió presentem un documental d’investigació que explica el procés de col·lectivització únic que va viure Catalunya entre el 1936 i el 1939, un dels episodis més extraordinaris de la nostra història recent: l’expropiació i la gestió col·lectiva d’empreses per part dels seus treballadors i treballadores. Les organitzacions obreres van fer-se càrrec de barberies, tallers, cinemes, i fins i tot de companyies tan importants com General Motors, Campsa, Hispano Suiza, Aigües de Barcelona i Damm. El 80% de les indústries i els serveis es van col·lectivitzar. És una de les transformacions de soca-rel més radicals i innovadores del segle XX. Aquest documental s’ha finançat parcialment a través del micromecenatge i te llicència Creative Commons.
    Estem immersos en una crisi econòmica de grans proporcions i encara no sabem quan ni com acabarà. Darrerament sentim a parlar al nostre país d’economia col·lectiva i economia solidària com a possibles alternatives al model actual. En el debat que farem després de la projecció podrem analitzar la situació del cooperativisme al nostre país i, a través dels experts que hi participaran, conèixer la seva viabilitat.

    19h Projecció documental

    Economia col·lectiva. L'última revolució d'Europa, Eulàlia Comas, 2013, Espanya, 65’
    20’25h Debat amb la directora del documental Eulàlia Comas, Antoni Castells i Duran (doctor en Economia, autor de “Les col·lectivitzacions a Barcelona 1936-1939”), Joan Ullés i Bascompte (col·lectivista del Taller Confederal Número 1 de Terrassa) i Lluís Rodríguez Algans (economista, cooperativista i membre d'ICEA (Institut d'Estudis Econòmics i de l'Autogestió).