dimarts, 7 d’octubre del 2008

Creen un fong que elimina el morrut de les palmeres


La Universitat d'Alacant ha provat amb èxit l'ús de l'aïllat del fong Beauveria bassiana per eradicar la plaga del morrut de les palmeres. Les proves confirmen que el 90 per cent dels invasors de les palmeres moren amb aquest tractament als 14 dies i el cent per cent als 24 dies.
El Laboratori de Fitopatologia, dirigit per Luis Vicente López, ha coordinat els assaigs amb aquest producte, format principalment per un aïllat del fong, i que ha demostrat el seu potencial com agent de control biològic.
Segons la investigadora Berenice Güerri, el valor de la investigació està en el potencial del producte que té, a priori, un caràcter preventiu.
Per Guerri "s'ha demostrat que les palmeres tractades amb el fong estan protegides del morrut durant gairebé 4 mesos, que duplica el període de protecció respecte els productes químics".

Com actua el fong?
El fong actua com un depredador que espera a la seva presa, el morrut, per a infectar-lo i acabar menjant-se'l des de l'interior.
Aquesta espècie de fong compta amb uns filaments que degraden la cutícula del morrut i li permeten introduir-se en l'insecte. Un cop a l'interior, desprèn toxines que acaben matant al morrut vermell.
Les proves de l' IMEM Ramón Margalef van començar fa dos anys i la investigació està relacionada amb diversos projectes de l'institut universitari.
Els investigadors comenten que "van començar les proves amb nou aïllats del fong i després dels assajos en larves, de 7 i 30 dies, i insectes adults, en vam seleccionar dos.

Jornada sobre el morrut de les palmeres
Els resultats mostraven que la mortalitat de la totalitat del morrut es produïa als 4 dies en larves i 10 dies en adults. Quan el fong es formulava, per a facilitar la seva aplicació i afavorir la seva permanència a la palmera no disminuïa la seva virulència.
D'aquesta manera el producte formulat, que es presentà el passat 25 de setembre en una Jornada sobre Rhynchophorus ferrugineus organitzada per la Conselleria d'Agricultura de la Generalitat de València, s'ha fet finalment amb un dels fongs més virulents.
El treball que exposà Berenice Güerri està supervisat pel director de l'Institut i professor del departament de Ciències del Mar, Luis Vicente López, el professor de la Universitat d'Almería, Pablo Barranco, i la professora de la UA, Leticia Asensio.

UA/RuralCat