diumenge, 12 d’abril del 2009

Més crítiques al parc Central del Poblenou un any després d'inaugurar-lo


El parc Central del Poblenou continua sent polèmic un any després de la seva inauguració. Precisament, amb motiu del primer aniversari de la inauguració del parc Central del Poblenou, dissenyat per l'estudi d'arquitectura de Jean Nouvel a Barcelona, les associacions de veïns de Bac de Roda, del Poblenou i el Grup Civit han expressat les seves queixes sobre el parc, entre les quals destaquen la falta d'una zona de jocs infantils, o una àrea per a persones discapacitades. A més, també protesten pel tancament del Pou del Món, i recorden que el manteniment del parc és extremadament car per les peculiaritats que presenta.

La comissió de seguiment del parc Central, que aplega les citades associacions reclama, en un comunicat fet públic ahir, la creació d'una zona de jocs a dins del parc, iniciativa per la qual un grup de mares de la zona ha iniciat una recollida de signatures. Així mateix es demana una altra àrea destinada a exercicis per a la gent gran i per a persones amb discapacitats. A més, els veïns recorden que, un any després d'haver-ho acordat, tampoc no s'ha entregat als veïns del Grup Civit un espai per guardar les pertinences de la festa major.

Aquestes i altres mancances demostren, segons els veïns, que cal reflexionar sobre les funcions del parc. En aquest sentit també lamenten que el fet que tots els canvis que es vulguin introduir hagin de tenir el vistiplau de l'arquitecte Jean Nouvel provoca el que qualifiquen de «crosta econòmica i, sens dubte, d'agilitat».

La comissió reclama així mateix que «per respecte al patrimoni del barri, s'iniciï com més aviat millor, la rehabilitació de l'interior del parc, d'Oliva Artés» i que, per tal de no desfigurar definitivament la traça del carrer històric de Pere IV, demanen que s'obri cada dia la porta del parc que tanca aquest carrer amb Bac de Roda, que, segons diuen, no s'ha obert des del dia de la inauguració.

A més, també volen un calendari de dates senyalades per l'obertura de l'enllumenat especial del parc i que es reobri el Pou del Món. Respecte a aquest punt, recorden que aquest projecte «no té cap sentit, ni pot ser funcional, si no es fa seguint els criteris originaris d'aquesta iniciativa veïnal». Les entitats del barri van signar un manifest en què es reclamava que es replantegés el Pou, segons els criteris inicials, i en el ple del Districte de Sant Martí del 4 de juny passat també es va votar a favor d'aquesta reconsideració: «A hores d'ara, estem esperant encara passes concretes en aquesta direcció i que s'obrin canals de participació», es remarca en el comunicat.

Per altra banda, els veïns asseguren que han denunciat a la síndica de greuges de la ciutat, Pilar Malla, les mancances detectades en l'accessibilitat de les persones amb cadires de rodes.

Finalment, els veïns recullen les queixes efectuades recentment per la secció sindical de parcs i jardins de la CGT, les quals asseguren que el parc no respon als criteris tècnics més bàsics en jardineria i sostenibilitat ambiental. «La necessitat de poda constant i de cura per obligar la massa vegetal a adequar-se a les formes arquitectòniques projectades per Jean Nouvel converteix aquest parc en extremadament car», es llegeix en el manifest. Segons els veïns, d'aquí a un any, quan el parc passi a dependre de Parcs i Jardins de l'Ajuntament, aquest «podria no estar a l'alçada de les circumstàncies», conclouen

Publicat en el Punt

1 comentari:

Anònim ha dit...

Com a treballador de Parcs i Jardins difereixo de si estic a l'alçada de mantenir el Parc Central del Poblenou, perque sí que ho estem, el que passa és que l'Ajuntament no hi destinarà a la brigada de prou personal per al correcte manteniment que el Parc requereix.