dilluns, 11 d’octubre del 2010

Les pensions baixaran el 5,5% en ampliar el seu càlcul a 20 anys

La reforma de les pensions s’apropa a la seva recta final. Després de més d’un any de negociació entre els grups polítics, la Comissió parlamentària del Pacte de Toledo sembla que està a punt de plantejar les línies bàsiques que dibuixaran la modificació del sistema de pensions. El ’Grup dels 100’ presenta avui la seva proposta per a la reforma de les pensions.

De fet, ahir mateix, la portaveu de Seguretat Social del Partit Socialista, Isabel López i Chamosa, va afirmar que l’ampliació de 15 a 20 anys del període de càlcul amb què es computa la quantia de les pensions "és un dels consensos més generals que hi ha, perquè es faria molt a poc a poc i gradualment i no es perjudicaria excessivament ningú."

Aquesta percepció, realitzada minuts abans que donés inici la reunió d’aquesta Comissió, és compartida per diverses formacions polítiques que componen aquest grup de treball, segons van confirmar elEconomista.

La majoria dels grups parlamentaris estarien d’acord en recomanar que s’ampliï la progressivitat entre les cotitzacions que s’abonen al sistema i les prestacions que es perceben, tal com es va fer en les conclusions de 1995 i de 2003. Tanmateix, l’Executiu és l’únic que té capacitat per concretar que el període de càlcul s’ampliarà des dels últims 15 anys de la vida laboral als últims 20 anys. A partir d’allà, el Govern haurà de consensuar aquesta modificació amb els agents socials abans de dur-la a terme.

Reduirà les pensions

L’ampliació a vint anys del període de càlcul reduirà la quantia de les pensions una mitjana del 5,54 per cent, segons un informe publicat pel Ministeri de Treball a finals de 2007. En xifres, aquesta reducció es traduirà en uns 60 euros menys de mitjana al mes, segons conclou l’estudi elaborat per Labour Asociados.

En rebaixar el cost de les prestacions, aquesta iniciativa ajudarà a sostenir el sistema. No obstant això, existeixen excepcions. D’una banda, els treballadors que cotitzin per la base màxima, rebran la pensió màxima, que està topada, i no registraran cap minva en la seva prestació. Així mateix, els ocupats que han cotitzat pel mínim tampoc sofriran canvis i cobraran la pensió mínima, que també està limitada. Finalment, els únics que poden veure’s beneficiats per aquesta iniciativa són els treballadors que hagin contribuït de forma generosa al sistema i en els últims anys de la seva vida laboral hagin perdut la feina.

Per ara, l’Executiu no ha confirmat si també ampliarà el mínim d’anys que s’han de cotitzar per tenir dret a una pensió. Actualment, és necessari haver cotitzat quinze anys per poder cobrar una pensió.

La reunió del Pacte de Toledo es va centrar ahir en tres aspectes: la separació de fonts de finançament, el manteniment del poder adquisitiu i el Fons de Reserva. Encara que les negociacions continuaran avui, el Govern espera explicar|comptar les resolucions de forma imminent. "Com abans comencem, més suaus seran els canvis", va afirmar el secretari d’Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, qui va afegir que si el Pacte de Toledo no arriba a un acord podem derivar en "una situació de pertorbació internacional".

>>>> Article extret de Kaosenlared. Font: El economista