dimarts, 20 de desembre del 2011

L'Ajuntament estudia privatitzar Parcs i Jardins (Público)

El nou Govern de Barcelona va encarregar a una consultora privada que elaborés un informe per saber quin és el millor camí per privatitzar Parcs i Jardins. El resultat de l'informe (que aconsella la subrogació de cop) va anar a parar de manera anònima a les mans dels treballadors que dos dies abans ja havien denunciat que estaven preocupats perquè s'ensumaven una privatització. Amb l'informe sobre la taula, els treballadors han passat d'estar preocupats a estar indignats i ja preparen mobilitzacions. Divendres tenen assemblea.

Fonts municipals van confirmar ahir que havien encarregat a la consultora Konsac Group que elaborés "un informe per explorar el futur de Parcs i Jardins" i que la decisió de privatitzar el servei "no està tancada". De fet, fonts de l'Ajuntament asseguren que "totes les possibilitats estan obertes" i que sigui quina sigui la decisió "es negociarà amb els treballadors". Sostenen que només volien "explorar el panorama".

L'informe no analitza, en cap cas, si la privatització permetria reduir el cost del servei, sinó que es limita a estudiar la millor manera per privatitzar sense fer gaire soroll ni entre els empleats ni entre els mitjans de comunicació. L'empresa consultora només es planteja tres opcions: privatitzar tot el servei de cop i que els 878 empleats indefinits passin a dependre de l'empresa adjudicatària; externalitzar a poc a poc i per àrees o fer fora tots els treballadors, indemnitzar-los i externalitzar el servei.

Proposta d'estratègia

Després d'analitzar "els pros i contres de cadascuna de les tres possibilitats", l'empresa consultora recomana a l'Ajuntament que tiri pel dret i faci una "subrogació de cop". Proposa també que la nova empresa es comprometi a mantenir, de manera temporal, les condicions laborals que tenen els treballadors, però que canviarien amb els nous contractats.

Assegura que "els avantatges són evidents" i adverteix que les altres opcions són més problemàtiques perquè quan es faci el primer pas "tot el col·lectiu es posarà en guàrdia". "Tothom veurà que es tracta del començament del camí de l'externalització", adverteix la consultora. La justificació d'aquesta sortida continua: "El desgast polític i sindical és inferior amb un únic procés, i convé que la premsa no en parli gaire, i parlarà menys amb un procés que amb tres". Com queda clar en aquest fragment, l'empresa contractada per l'Ajuntament per elaborar aquest informe no tenia previst que el seu informe s'acabaria filtrant als mitjans de comunicació i provocaria aquest enrenou.

De fet, després de justificar que la millor opció és la "subrogació de cop" aconsella com fer-ho i adverteix dels perills de tenir en contra els mitjans de comunicació. "Les forces polítiques es deixen guiar sovint per la informació que cada dia surt a la premsa. Això obliga a tenir-los presents, proporcionar informació adient i per endavant, i estar previnguts davant qualsevol imprevist". Els responsables de l'informe també aconsellen escollir bé el moment i posen un exemple: "L'opinió pública no hauria estat a favor d'Aena si no fos per la vaga salvatge que van portar a terme i si no s'haguessin divulgat prèviament i intencionadament els elevats salaris dels treballadors".

El president del comitè d'empresa, José Ruiz, va avançar que ja preparen "un calendari de mobilitzacions" i va criticar que, amb les privatitzacions, el cost del servei no es redueix, però sí la qualitat. Ruiz va considerar l'informe com "un atac bestial".


Publicat al Público