divendres, 8 de febrer del 2008

Barcelona riega calles con agua potable pese a la situación de emergencia

Amb aquest títol, avui, han publicat en el diari el Pais un article de F. Balsells sobre la sequera

Hacer frente a la sequía, pero sin prisa. Barcelona empleó ayer agua potable para regar y baldear pese a que el pasado lunes se decretó el estado de excepcionalidad 2, que limita el uso del agua de boca al abastecimiento doméstico.

El Ayuntamiento prefirió empezar el decreto por el tejado. El pasado martes, comunicó en una nota de prensa que había "activado las medidas de ahorro previstas". No se actuó con la misma presteza para avisar a los brazos que manejan el agua. Los trabajadores del Instituto Municipal de Parques y Jardines, que dirige Imma Mayol (ICV), seguían ayer sin recibir la circular con las indicaciones. "Sólo sabemos lo que hemos visto en los medios. Nadie nos ha dicho nada", comentó un trabajador al tiempo que irrigaba conectado al agua potable.

Un portavoz del Ayuntamiento admitió que algunas zonas seguían regándose con agua de boca, dada "la dificultad de avisar a todos sobre la nueva situación". Fuentes sindicales afirmaron que habría bastado enviar una circular para notificarlo a las 73 brigadas de jardinería municipal.

"No es lógico tan poco esfuerzo para informar a los jardineros", apuntó otro sindicalista. El Ayuntamiento arguyó que las medidas se adoptaron el martes por la noche, "pero el decreto es tan inédito que no podía esperarse una reacción ordenada". El consistorio no había previsto, por tanto, ningún plan de actuación en caso de que la sequía persistiera. Once meses, el periodo que los embalses acumulan con niveles críticos, no dan para tanto.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Mayol admet que Barcelona va tardar 48 hores a deixar de regar els parcs amb aigua potable

Trias (CiU) insinua que potser s'haurà de multar la regidora ecosocialista

EL PUNT EFE. Barcelona
La segona tinent d'alcalde de Barcelona, Imma Mayol, responsable dels parcs i jardins de la ciutat, va admetre ahir que, tot i haver donat les instruccions perquè no s'utilitzi aigua potable per regar a Barcelona, s'ha tardat 48 hores a aplicar-ho ja que «calia temps per redefinir l'operatiu». Mayol va titllar de «demagog» el cap de CiU a Barcelona, Xavier Trias, que ahir va insinuar que la multa prevista per als particulars que reguin amb aigua potable s'hauria d'aplicar a la regidora.



El consistori va informar ahir que s'han activat totes les mesures previstes per la situació d'excepcionalitat 2 decretada pel Departament de Medi Ambient però va admetre que la grandària de l'àrea de Parcs i Jardins ha fet s'hagi tardat 48 hores a deixar de regar amb aigua potable. La direcció, a més d'informar les plantilles a través d'una circular distribuïda en tots els centres de treball, ha encarregat als responsables d'àrea que expliquin directament als treballadors l'obligació de regar les zones verdes només amb aigua del freàtic.

Mayol va recalcar que la posada en marxa d'aquestes mesures suposa una reducció important en el volum d'aigua disponible per al reg, cosa que obliga a modificar els operatius. Per tot plegat, però, va assegurar que implantar el nou sistema de reg «ha requerit temps». La situació va provocar ahir una picabaralla entre la segona tinent ecosocialista i el cap de CiU, Xavier Trias. Mayol va qualificar de «demagògia» les afirmacions que, al matí, havia fet Xavier Trias, que va considerar que si es compleixen al peu de la lletra les sancions del pla de sequera anunciades per l'àrea metropolitana caldrà multar Mayol com a responsable de Parcs i Jardins, per haver usat aigua potable per al reg.

Mayol va replicar-li que no simplifiqués les mesures establertes per combatre els efectes de la sequera. Va considerar, a més, «incomprensible» que Trias «intenti treure rèdit partidista d'una situació tan sensible com la que vivim». «Afortunadament, els ciutadans han demostrat tenir una actitud molt més responsable en aquesta qüestió, com també ho ha fet l'administració municipal, que en els últims dotze anys ha reduït un 38% el seu consum d'aigua», va explicar la regidora ecosocialista.



IMPOSSIBLE D'APLICAR
Segons Trias, però, les condicions de control que imposa el decret de sequera són molt difícils de complir. «S'ha de dir a la gent que sigui curosa perquè totes les mesures d'estalvi són importants, però hem de ser realistes i no es poden posar guàrdies urbans a perseguir els qui estiguin regant el jardí. Hi ha mesures que són impossibles d'aplicar», va dir Trias. En aquest sentit, el regidor de CiU va preguntar-se «com s'ho farà l'Ajuntament per multar la gent» que incompleixi aquestes prohibicions.

IMMA MAYOL
segona tinent d'alcalde de Barcelona
«La posada en marxa de les mesures obligarà a modificar els operatius»

XAVIER TRIAS
cap de ciu de l'ajuntament de barcelona
«Més que espantar els particulars perquè no reguin, s'hauria de multar a ella mateixa»