diumenge, 13 de setembre del 2009

La mosca blanca fa estralls als tarongers

L’impagable luxe de pas­sejar per Barcelona entre tarongers carregadets de taronges s’ha con­vertit els últims anys en una «verdadera molèstia» per als veïns de Sant Andreu. «Ho deixen tot fet un fàstic. Les taronges queden podrides a terra i ofereixen un aspecte lamentable als carrers», denunciava dijous el veí Francisco Vilalta en l’audiència pública del districte. I és que la plaga de mosca blanca està fent estralls als tarongers que engalanen els principals carrers del barri.
El que en principi va ser un bucòlic escenari s’ha convertit en un espectacle bastant desagradable per a les persones que tenen aquests arbres fruiters a les portes de casa seva. «Les taronges es fan molt grosses, es cobreixen d’una mena d’espuma blanca molt enganxosa, acaben rebentades a terra, i deixen les voreres brutes i llardoses. ¡Se t’enganxen els peus al passar!», lamentava divendres una altra veïna.
Dels 2.983 tarongers –plantats a les voreres, no en parcs– que ornamenten la ciutat, 1.341 són a Sant Andreu. Un 45%. És per això que el problema, que afecta els tarongers de tota la ciutat, és molt més greu en aquesta zona. Entre els carrers que compten amb un nombre més gran d’exemplars hi ha el d’Ignasi Iglésias, amb 114.

FUMIGACIONS MENSUALS / «Des de l’abril estem fumigant els tarongers de Sant Andreu una vegada al mes. El problema és que des de fa tres anys hem d’utilitzar productes més ­respectuosos amb les plantes i amb les persones, però menys efectius contra les plagues. Això ha fet que els últims estius la situació hagi ­empitjorat», explica Mari Paz Navarro, responsable de control de plagues fitosanitàries de Medi Ambient de l’ajuntament.
La plaga de la mosca blanca és ­originària dels països tropicals, on actua igual durant tot l’any, però a Barcelona s’accentua a la primavera i l’estiu i millora amb el fred. «Durant els mesos de calor és molt difícil combatre la plaga. Podem intentar controlar-la, però amb els productes amb què se’ns permet treballar ara és gairebé impossible eradicar-la», afirma Navarro, que afegeix que des de Medi Ambient estan «buscant una altra mena de lluita més efectiva per combatre-la».

INSECTE XUCLADOR / «La mosca blanca és un petit insecte xuclador que segrega una melassa blanca i enganxosa sobre la qual es fixen fongs», descriu la responsable de plagues de l’ajuntament.
Encara que són conscients de les molèsties que provoquen, a Medi Ambient no es plantegen substituir els tarongers per un altre tipus d’arbre, ja que tots tenen alguna plaga associada i provoquen algun inconvenient. «Els pollancres també deixen anar un cotó que també molesta molt... Són coses de la naturalesa. No existeix l’arbre perfecte», refle­xiona Navarro.

Publicat per Helena López en el diari El Periódico