dimecres, 4 d’agost del 2010

Les obres al carrer de Sants el deixen sense un sol plàtan

HELENA LÓPEZ
E l que en un altre temps era el frondós carrer de Sants presenta aquests calorosos dies un aspecte d'allò més desolador. Ni un sol arbre ofereix empara als seus veïns al costat muntanya de la via, al tram comprès entre la plaça de Sants i la rambla del Brasil. Les necessàries obres de reurbanització de l'avinguda han portat el districte a «renunciar» als immensos plàtans que regalaven ombra i caràcter a l'artèria comercial del barri, que han estat «talats indiscriminadament», segons denuncien membres del Centre Social de Sants, entitat que ha iniciat una campanya per denunciar la situació.

Inma Moraleda, regidora del districte, calma els ànims indicant que el carrer tornarà a lluir verd «molt aviat». A l'octubre es replantaran els arbres –és l'època òptima per fer-ho–, tot i que no seran els característics plàtans, «alguns fins i tot centenaris», segons mantenen els veïns contraris a la seva desaparició. Aquests seran substituïts per exemplars de sòfora

«No entenem per què han de matar arbres immensos només perquè reformin el carrer. És més, al tram de dalt hi van deixar alguns plàtans. ¿Per què ara han decidit acabar amb tots?», apunta Carolina de León, veïna que encapçala la protesta, que indica que aquesta via no és l'única afectada al barri: «al carrer de Roger han fet exactament el mateix», afegeix la veïna.

XARXA VEÏNAL GLOBAL / És més, la idea dels impulsors de la campanya és crear una xarxa veïnal que s'estengui per tota la ciutat. «Sabem que hi ha molts altres punts de Barcelona en què està passant el mateix, i la nostra intenció és que els ciutadans ens unim amb la intenció de denunciar aquestes situacions i fer el possible per evitar-les», explica Josep Maria Domingo, del Centre Social de Sants.

Els motius donats per la regidora del districte per al qüestionat canvi són diversos. Per un costat, apunta que els plàtans «creixen massa» i arriben a entrar als balcons i a aixecar les voreres i fins i tot el paviment, ja que les arrels creixen cap amunt, cosa que resulta perillosa, perquè per sota passen serveis. Moraleda també afirma que, quan es canvien les caixes de les voreres, com és el cas, i varien les amplades, és «gairebé impossible» respectar els arbres, i que molts dels plàtans «estaven malalts». L'últim motiu al·legat és precisament la salut, en aquest cas dels ciutadans: «Hem rebut queixes per l'al·lèrgia que provocaven els plàtans». I, justament de queixes parlen també els veïns contraris a la tala. «Vam entrar una instància acompanyada per gairebé 300 firmes al juny i encara no ens han respost», denuncia De León.

Respecte a les característiques dels arbres que substituiran els plàtans, que alguns veïns temen que siguin molt petits i no ofereixin ombra, fonts municipals apunten que es tracta d'exemplars «mitjans», d'aproximadament dos metres i mig d'altura.
Article publicat en el diari El Periódico