dijous, 2 de desembre de 2010

Apostasia és alegria: Campanya col·lectiva d’apostasia


APOSTASIA ÉS ALEGRIA

Una pregunta acompanyada d’una resposta és com una acció acompanyada d’alegria

PROPERA APOSTASIA COL.LECTIVA

* QUÈ ÉS L’APOSTASIA?

Apostatar vol dir abandonar voluntàriament l’Església catòlica.

* ÉS POSSIBLE APOSTATAR?

SÍ col·lectivament. Recentment, s’han dut a terme accions d’apostasia col·lectiva, i han tingut cert grau d’èxit. L’Església és molt valenta i poc respectuosa davant de sol·licituds individuals, però sembla que davant de sol·licituds massives i coordinades prefereix passar pàgina i acceptar-les per evitar ulteriors sorollades.

* PERÒ ENS HO POSEN FÀCIL?

NO individualment. El Tribunal Suprem manté bloquejada la possibilitat d’apostatar segons el Dret d’Oposició.

És possible apostatar?

Tradicionalment, a l’Estat espanyol hi havia dues vies per aconseguir el mateix propòsit: sortir de l’Església catòlica.

Mitjançant la Declaració d’Apostasia la persona interessada entra en l’intricat joc canònic i sol·licita a l’Església catòlica que la consideri apòstata. D’alguna manera, del que es tracta és de demanar-li als pastors de l’Església que ens donin de baixa, amb el previsible risc que ens diguin que estem patint una crisi de fe i que, per tant, confiaran amb què el Senyor ens faci recapacitar més endavant. És una via que presenta escasses probabilitats d’èxit

· Mitjançant el Dret d’oposició la persona interessada sol·licita que siguin eliminades totes les seves dades personals dels arxius de l’Església catòlica, fet que implica una baixa total. Aquesta via facilita els tràmits per a una una eventual denúncia davant de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AGPD). Era una via que garantia un alt grau d’èxit… fins que el Tribunal Suprem hi va dir la seva.

Negació del Dret d’Oposició

Des del 1999, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AGPD), avalada per la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, protegia el Dret d’Oposició, segons el qual: "…En los casos en los que no sea necesario el consentimiento del afectado para el tratamiento de los datos de carácter personal, y siempre que una Ley no disponga lo contrario, éste podrá oponerse a su tratamiento cuando existan motivos fundados y legítimos relativos a una concreta situación personal. En tal supuesto, el responsable del fichero excluirá del tratamiento los datos relativos al afectado."

En tant que els Llibres de Baptismes poden ser considerats com a fitxers de dades, l’AGPD protegia el dret personal a eliminar les dades pròpies d’aquests fitxers i, per tant, a donar-se de baixa de l’Església catòlica. El conflicte entre l’Església i l’AGPD estava servit i, és clar, va arribar als tribunals. En un primer moment de la lluita judicial, l’Audiència Nacional va fallar a favor de l’AGPD, esgrimint que:

1. Els Llibres de Baptismes són fitxers de dades de caràcter personal.

2. El registre al Llibre de Baptisme constitueix "almenys una aparença" en cas de pertànyer a l’Església Catòlica.

3. La inviolabilitat dels arxius de l’Església no és predicable davant el/la ciutadà/ana a l’exercici del seu dret fonamental a decidir sobre les seves dades personals.

Finalment, però, l’octubre del 2008, l’Església va recórrer el cas als seus amics i amigues del Tribunal Suprem (de majoria conservadora), el qual va fallar definitivament a favor d’aquesta, sostenint que “l’Església no té l’obligació d’inscriure les declaracions d’apostasia en el Llibre de Baptismes”, i acabant així de soca-rel amb la previsible festa d’apostasies que es veia a venir. Els motius esgrimits per aquesta institució jurídica són entre sòrdids i ridículs, però ja se sap…

En l’actualitat, l’AGPD té interposat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional. Mentre el TC es decideix a fer alguna cosa, l’apostasia per la via del Dret d’Oposició està paralitzada, i sembla que seguirà així per un bon temps. A més, també sabem com se les gasten aquests del TC, així que ciao-ciao a l’apostasia per la via civil.

L’acció massiva i l’amenaça d’alarma social es presenta, doncs, com l’única alternativa. Aquesta opció enfronta l’Església catòlica a la generació d’un debat públic i obert al voltant de la qüestió en cas que triï revocar el conjunt de sol·licituds presentades de forma conjunta. I és que… Apostasia col·lectiva és alegria massiva!!!

* COM HO HEM DE FER?

És molt fàcil. Segueix aquestes brevíssimes instruccions:

1.Imprimeix 2 còpies del formulari que et toqui i signa-les!

- Mira quin Arquebisbat et toca (Barcelona o Tarragona), pel lloc on estàs empadronat/da (no per on et van batejar, ni res semblant, només has de mirar a quina diòcesi pertany el municipi on estàs EMPADRONAT/ADA, i veure a quin arquebisbat es correspon). Mira on et toca al web www.apostasiaesalegria.tk/

- Esbrina el NOM COMPLET de la parròquia en què et van batejar a www.apostasiaesalegria.tk/ Al formulari has de posar el NOM COMPLET de la parròquia i el municipi on es troba. És molt important que no hi hagi errades en el nom..

- Descarrega’t el formulari que et toqui, segons si et toca Tarragona o Barcelona, i imprimeix-ne 2 còpies, els pots descarregar al web www.apostasiaesalegria.tk/

2. Fes 1 fotocòpia del teu DNI (per ambdues cares).

3. Fes-nos-ho arribar!

* COM US HO FAIG ARRIBAR?

Tens dues opcions:

• Envia-ho a per correu ordinari a qualsevol dels punts del llistat de recollida que hi ha al final d’aquest text.

• Porta-ho personalment a qualsevol dels espais del llistat que trobaràs al final d’aquest text. (Proposa un lloc de recollida a: apostasia.es.alegria@gmail.com i estén l’alegria pel teu barri, municipi o comarca!

Per garantir que els papers no es barregen posa-ho a dins d’un sobre quan ho portis. Escriu un e-mail a la part exterior del sobre per a què ens puguem comunicar amb tu per al retorn d’informació.

* FINS QUAN HO PUC FER ARRIBAR?

Tancarem el recull de declaracions el dia 17 DE DESEMBRE DE 2010! AFANYA’T!

* QUÈ ES FARÀ AMB TOTES LES DECLARACIONS?

Un cop recollides totes les declaracions, les presentarem de forma simultània a les seus dels dos arquebisbats que remenen les cireres a Catalunya: el de Barcelona i el de Tarragona. I no hi anirem soles

Ens acompanyaran advocats i advocades d’Ateus de Catalunya. Farem una “petita” concentració festiva davant de la seu de cadascun dels dos arquebisbats mentre es procedeix a registrar el conjunt de declaracions. Convocarem els mitjans de comunicació com a estratègia de pressió i difusió.

* TOTHOM POT APOSTATAR?

SÍ!!! Les declaracions d’apostasia són tramitades per la diòcesi en la qual residim, i no pas per aquella en què ens van batejar. Això vol dir que no ha d’importar quina és la teva nacionalitat ni en quin racó del món es troba la parròquia en què et van batejar. L’únic criteri d’acceptació és que estiguis residint a Catalunya.

* QUÈ MÉS PUC FER PER ESTENDRE L’ALEGRIA?

Envia aquesta info a les teves amigues i amics més alegres!

Si tens cap qüestió, comentari, picantor, desig inconfesat, o ganes de fer alguna cosa divertida aquí o allà, escriu a: apostasia.es.alegria@gmail.com

* PER QUÈ L’APOSTASIA ÉS ALEGRIA?

Vet aquí un MANIFEST ALEGRE

Amigues i amics,

animades per la visita a Barcelona del Sr. Ratzinger, cap de l’Església catòlica, i conegut popularment com a Beneït Sexe (en castellà “Bendito el Sexo”), a unes quantes amigues i amics que, com tantes altres, vam ser apuntades al club catòlic sense permís, via bateig, se’ns va despertar aquell vell cuc que segur que coneixeu i que fa que ens preguntem: per què seguim formant part oficialment d’un club que desplega el seu poder pel costat fosc de la força?

Algú ens deia que l’Església catòlica és més que un club… sí, però quin club! Algunes característiques que ens vénen al cap són, entre d’altres:

* que assumeix que els plaers del cos i de l’ànima són menyspreables;

* que estimula el sofriment propi i l’aliè com a forma digna i desitjable de vida… i mort;

* que lloa la figura d’un home torturat com a exemple a adorar i seguir;

* que predica la pobresa i practica el luxe;

* que segrega les dones de la gestió pública i dels poders de decisió, mentre treballa activament per relegar-les a un paper de costellam obedient;

* que compta amb un líder (que ens visita com a cap d’Estat) que de jove va formar part de les joventuts nazis i que de gran ens recorda a l’Emperador de Star Wars;

* que encobreix diversos escàndols d’abusos sexuals a menors procurats pels membres més distingits del club;

* que assenyala l’homosexualitat com a pràctica diabòlica i com a única culpable de la pederàstia dels membres del club acusats de crims contra menors;

* que promou l’extensió descontrolada del VIH i d’altres infeccions arreu del món;

* i un llarg etcètera, de ben segur que te’n vénen d’altres…

Déu n’hi do… (mai millor dit)

Davant d’aquesta situació, ens alegrem que el Sr. Ratzinger ens vulgui visitar, i ens recordi que no hem vingut a aquest món per patir ni per promoure el sofriment de ningú, que ens agrada somriure i gaudir, que preferim esforçar-nos a sacrificar-nos, que volem parlar de responsabilitat i no de culpa, i que no ens molesten les neures de la gent perquè ens encanten les neules amb xocolata, perquè riure és viure!

I és per tot això, perquè fem l’aposta per la gent i l’alegria, i perquè com més serem més riurem, que declarem, solemnement, fins que la mort ens separi, que APOSTASIA ÉS ALEGRIA

Punts de recollida

ALT CAMP

Valls

* Casal Popular la Turba. Carrer Nou 12, (dimarts, dimecres, divendres i dissabte de les 19h a les 21:30)

apostasiacolectiva.wordpress.com

ALT PENEDÈS

Vilafranca del Penedès

* La Taverna de l’Escorxador Carrer Escorxador 19. 08720

BAGES

Manresa

* Restaurant-Cafeteria Els Carlins Carrer Sabateria 3-5 baixos 08241 (matins de dimarts a divendres)

BARCELONÈS

El Gòtic

* Casals de Joves de Catalunya. Carrer d’Avinyó 44, 3er. 08002 (de dilluns a divendres de 10h a 14h i de 16h a 20h)

El Raval

* Casa de la Solidaritat: Carrer Vistalegre 15 ( només els dimecres de 19 a 21h ) * El Lokal: Carrer de La Cera 1 bis (de dilluns a dissabte de 17 a 21h i de dimarts a divendres de 10.30 a 14h) * Llibreria Rosa de Foc: Carrer Joaquín Costa 34,, ( totes les tardes ) * Telenoika Carrer Riereta 5, (de dilluns a divendres de 17 a 20h)

Gràcia

* Ateneu Rosa de Foc: Carrer Robi 5, (dimecres de 18 a 21h) * Démodé MiniBar Carrer Mozart 13 (tots els dies de 18 a 2:30h) * Llibreria cooperativa Aldarull Carrer Martínez de la Rosa 57 ( de dilluns a divendres de 12 a 20:30h)

La Ribera

* CGT Barcelona: Via Laietana 18, (de dilluns a divendres de 8 a 21h)

VALLÈS OCCIDENTAL

Cerdanyola del Vallès

* El Safareig. Grup de dones feministes de Cerdanyola. Carrer Vinyes 11C, (de dilluns a divendres de 9 a 15h o a la bústia)

Rubí

* CLA Molí 21. Carrer Molí 21 (de dilluns a dijous de 19 a 21h) * CGT Rubí. Plaça Anselm Clavé 4-6 (dilluns i dimecres 18 a 20h) * Espai Obert. Carrer Justícia 11 (de dilluns a divendres de 18:30 a 21h)

VALLÈS ORIENTAL

Granollers

* Bar Horus (Bar d’Efren i Núria). Carrer Fontanella 41. (de dilluns a dijous de 10 a 24h; divendres, dissabte i diumenge de 18h a 3h)

Més informació i material (cartell, flyers) a: www.apostasiaesalegria.tk/

1 comentari:

Anònim ha dit...

LA UNICA IGLESIA QUE NOS ILUMNA ES LA QUE ARDE.