divendres, 6 de juliol del 2012

L’Ajuntament defineix 3 nivells d’accés al Park Güell i cobrarà almenys 5 euros

Els serveis jurídics de l’Ajuntament de Barcelona ja tenen perfilat el sistema d’accés al Park Güell que suposarà per primer cop la regulació en l’entrada a la part monumental amb una entrada de pagament per als turistes, que costarà almenys 5 euros. Per driblar les directives europees, el consistori argumentarà el dret de pas d’escoles i entitats que hi ha dins o al límit del parc i el dret a l’ús de parc públic per als veïns dels barris circundants. Per als barcelonins i fins i tot a la resta de catalans, l’Ajuntament farà una targeta d’accés lliure a l’estil Àrea Verda.
L’Ajuntament ha avançat en les últimes setmanes en els dos fronts de definició dels serrells que queden per activar l’accés regulat al Park Güell, un cop té l’aval de la majoria d’integrants de la taula de treball política, tècnica i veïnal que s’ha reunit en els últims mesos. El primer front és el jurídic: el secretari de l’Ajuntament ha avalat un sistema d’accés a tres nivells (dos gratuïts i un de pagament).
Nivell 1. Veïns i entitats. El dret de pas i el dret a l’ús de parc públic, segons els serveis jurídics, avalen l’accés lliure d’escoles com la Baldiri Reixach o el Club Natació Catalunya, que són usuaris diaris del recinte. Els veïns dels barris limítrofs (Coll, Salut i Carmel) també tenen l’accés garantit sota l’aval legal del dret a ús de parc públic.
Nivell 2. Barcelona, Àrea Metropolitana i Catalunya. Les característiques de la targeta de lliure accés també estan molt avançades: es faria un repartiment quasi universal als barcelonins i als catalans que ho demanessin. “Només haurien de fer l’esforç de demanar-la i anar-la a buscar”, ha apuntat la regidora de Gràcia, Maite Fandos. El model segueix l’estil de l’Àrea Verda o de les biblioteques i es treballa amb un nom provisional de targeta d’Amics del Park Güell.
Nivell 3. Turistes. A l’espera de quantificar els fluxos i regular els autocars (només els que tinguin reserva podran aparcar), els turistes hauran d’abonar per reserva també una entrada “a partir de cinc euros”, segons ha explicat Fandos. En cas que no s’esgotin les entrades algun dia, els turistes podran fer cua i comprar-ne fins que s’acabin. El preu final està sotmès ara a una àmplia consulta interna en la qual hi han estat al cas fins i tot Toni Cruz i Josep Maria Mainat, els impulsors de l’espai Gaudí Experiència.