dissabte, 3 de gener del 2009

Els Bombers de Barcelona arriben a un principi d’acord amb el consistori i aturen momentàniament les mobilitzacions

Article de Laia Alsina publicat al número 120 del setmanari Directa

Tenen molt clar que només es tracta d’un pas més en la negociació i que, ni de bon tros, vol dir signar el conveni. És per això que els Bombers de Barcelona han decidit acceptar el preacord pactat amb l’Ajuntament i desconvocar els tancaments i les mobilitzacions previstes.

El consistori ha reconegut que els professionals de la capital catalana treballen 88 hores més que no pas els de la Generalitat i els proposen una reducció progressiva d’hores (farien un dia de guàrdia menys a partir de 2010) i recompensar-los la diferència d’horari. L’Ajuntament assegura que, d’aquesta manera, en quatre anys s’aconseguiria l’equiparació reivindicada pels professionals de Barcelona.

Pel que fa a les dues sancions i els sis expedients oberts, els bombers expliquen que l’administració s’ha mostrat disposada a "fer tot el possible" per solucionar-ho, tot i que no s’ha volgut posar per escrit per "motius legals".

Unitat malgrat les diferències

La decisió de donar el vistiplau al preacord municipal es va prendre el 15 de desembre durant una assemblea multitudinària celebrada al Parc de Bombers de l’Eixample. Tot i que - per primera vegada des que va començar el conflicte - la coordinadora que aplega totes les sensibilitats no s’havia posat d’acord, els diferents sindicats i la Plataforma van deixar clar que el que valia era l’opinió de l’assemblea.

Els sindicats CCOO i UGT l la Plataforma de Bombers van defensar la necessitat d’acceptar el preacord perquè suposava un pas endavant i no es traduïa en una signatura del conveni, sinó en una fase més de la negociació. També van considerar que la predisposició municipal a intentar resoldre favorablement les sancions era una proposta en ferm.

En canvi, la CGT i ASI s’hi van mostrar en contra perquè consideren que en cap cas s’equipara el salari dels Bombers de la Generalitat als de l’Ajuntament de Barcelona. Aquests dos col·lectius demanen també més concreció per part de l’Ajuntament. La CGT, especialment, va expressar força recels davant la "declaració de bones intencions" del consistori en relació a les sancions.

Finalment, després d’un llarg debat, la votació a mà alçada va donar una oportunitat al preacord. Malgrat les discrepàncies, la unitat va quedar exemplificada de nou amb els aplaudiments i les abraçades entre els assistents.

Molta feina pendent

Tot i l’acceptació del preacord, els Bombers de Barcelona tenen molt clar que "la proposta de l’Ajuntament no recull tots els punts bàsics" que havien plantejat. D’una banda, no parla dels professionals sanitaris (ATS) del cos i, de l’altra, deixa pendents les reivindicacions pel que fa a l’estat dels parcs i el material amb què treballen. És per això que asseguren que s’ha posat una primera pedra per resoldre el conflicte laboral, però que encara queda molta feina per fer