dilluns, 12 d’octubre del 2009

Hereu ultima un pla per fer pagar al Parc Güell i posar-hi cinc bars

Quatre milions de visitants, un 84 per cent dels quals són turistes, i un ambient absolutament desbordat han abocat l'Ajuntament a prendre mesures definitives que es traduiran en un termini de quinze dies en un pla que preveu fer pagar per l'accés al Parc Güell a través de nou màquines validadores que segellaran el perímetre del recinte. La mesura més polèmica, però, és la instal·lació de cinc quioscos bar repartits per tot el parc.

El pla integral d'actuacions del Parc Güell, que forma part del pla d'usos que des de fa tres anys debaten veïns i districte de Gràcia, està en la "fase final" de resolució, segons fonts de la regidoria, i preveu un mapa d'accessos regulats repartits per tot el perímetre del parc. El carrer Olot, segons el pla que la regidora de Medi Ambient, Imma Mayol; el regidor de Gràcia, Guillem Espriu, i el regidor delegat de Cultura, Jordi Martí, van presentar al juny als grups -a continguts del qual hi ha tingut accés l'AVUI-, es consolidarà com l'entrada principal del Parc Güell amb un eix de vianants, i l'accés de la carretera del Carmel tindrà un aparcament renovat d'autocars.

En l'apartat de nous serveis previstos, hi ha la instal·lació de cinc quioscos bar al mirador del Virolai, a la plaça Moragas, a l'extrem del carrer Farigola, a l'extrem sud-est i a la terrassa superior del passeig de les Palmeres (aquest renovarà l'actual).

Una altra de les novetats del pla és la construcció de tres nous edificis vinculats al parc: un de serveis tècnics de manteniment i conservació a l'avinguda del Coll del Portell, un punt d'informació a l'exterior de l'accés de la carretera del Carmel i un espai d'acollida al carrer Olot amb Larrard.

El cert és que, ara com ara, els treballs estan molt avançats des de l'Ajuntament, però molt a les beceroles en l'àmbit del consens polític (vegeu requadre). També més indefinit és el pla a l'hora de garantir l'ús del parc per part dels veïns, dels escolars i dels socis del CN Catalunya que ara mateix fan servir l'espai. Des del districte s'han limitat a contestar que està en estudi un accés regulat amb targetes per a les màquines validadores.

A la segona, un any després

Aquesta és la segona vegada en dos anys en què l'Ajuntament insisteix en la regulació de l'accés dels turistes al Parc Güell a través del cobrament d'una entrada. La primera vegada que se'n va parlar va ser justament el mes juny del 2008, quan Imma Mayol ho va plantejar en una comissió de sostenibilitat, però la mesura es va descartar per les queixes dels veïns i perquè el parc és un equipament públic. La proposta alternativa en aquell moment plantejava tancar les portes d'entrada quan s'arribés a una xifra topall de visitants i regular l'accés al parc en funció de la sortida.

Ara els veïns no tenen previst canviar l'oposició que al seu dia ja van manifestar al pagament i en l'únic en què es mostren d'acord és en la preservació de la zona monumental. "Però això es fa amb un cordill, no amb la barbaritat de tancar el parc i fer pagar", apunta gràficament el portaveu veïnal Quim Torres.

Els veïns tampoc veuen clar que el carrer Olot hagi de suportar encara més pressió convertint-se en l'accés principal i apunten a l'accés de la carretera del Carmel com a espai on podria anar un espai més gran d'aparcament. Sobre la qüestió dels bars, Torres ho defineix com "una presa de pèl" quan Gràcia no dóna llicències d'aquest tipus.

Publicat per Albert Balanzà en el diari AVUI