diumenge, 18 d’octubre del 2009

Poda dels Arbres

Això és una roda sense fi

Ara que ja som a la Tardor, i comencen a caure algunes fulles dels arbres, molta gent pensa en arreglar el jardí, i especialment podar els arbres.
Hi ha gent que no li agrada les fulles, pensa que és brut o que fa lleig, i inclús poden els arbres quan les fulles encara són verdes!
Si mireu pels carrers o qualsevol jardí, parc, escola, es comença a veure alguns arbres escapçats, sense copa, arbres que no tenen cap fulla.
Bé aquest tipus de poda tan severa que es fa a tot arreu del país, és incorrecte, per molts motius, el principal per la salut dels arbres: les podes provoquen ferides que l'arbre vol curar, però a vegades són tan grans que li costa i és molt propens a agafar fongs i bacteris que el debiliten i li escurcen la vida. Només cal mirar molts dels pocs plàtans que queden al costat de les carreteres o els de les Rambles de Barcelona, que tenen ferides enormes i molts s'acaben morint. Però els arbres com tots els éssers vius, tenen ganes de viure i la majoria sobreviu als maltractes que els fem.
Altres motius, és que els arbres no tenen una copa natural, la reacció de l'arbre a les podes és que a la Primavera els arbres creixin amb uns molts brots llargs i prims i les arrels que estan connectades a les branques, que són les que les alimenten tenen més força i cada any les arrels creixen més i poden provocar problemes a les cases i clavegueres. També provoca que les fulles siguin molt grans, i quan cauen a la tardor provoquen molèsties a l'hora de recollir-les o embussen les clavegueres. I la reacció de la gent, és com que creix tant podeu-lo més, i cada any igual, però els arbres continuen creixent igual. No es pot parar el creixement dels arbres d'aquesta manera! Això és una roda sense fi.
I el gran motiu de perquè es fan les podes es que és una feina que es fa a la tardor i hivern, quan no hi ha massa altre feina pels jardiners, i és la pitjor època per fer les podes ja que el fred pot afectar les ferides. Els arbres que reben les pitjors podes són les Moreres i els Plàtans.
I sap greu perquè aquests arbres viuen perfectament sense podar i tenen un aspecte més bonic.
Amb tot això també vull dir que hi ha altres tipus de podes que són correctes, com els dels arbres fruiters o si l'arbre està malalt o fa nosa per algun motiu.
I si no em creieu, només cal que busqueu a Internet en el cercador, poseu "podar arbres", i veureu les pàgines webs i experts que hi ha que em donen la raó.
I la gent que viatgeu veureu que a Europa i Nord Amèrica, és difícil veure aquest tipus de podes, i a més els arbres els deixen créixer alts, forts i sans, i és perquè allà estimen més els arbres.

Publicat per Adam Macià (Jardiner) Manlleu en Amics arbres-Arbres amics

Altres articles sobre la poda i l'època de fer-ho:

L'esporga ben feta

Esporgues massa primerenques

Esporgues a l'estiu

Canvis en els criteris de poda

Criteris d'esporga

3 comentaris:

Anònim ha dit...

et dono tota la raô.Jo he podat en empresa durant 5 anys,amb cistella i la veritat he intentat sempre fer el menys mal possible al arbre,fent talls netsi molt important!!! fer els talls justos i correctes.Ja va dirho emmanuel michau:els arbres no necesiten poda!.Aesuropa com dius ho miren molt aixÔ pero aqui al sur ....tot son numeros i diners!!!! gracies m'agradat molt el teu escrit.

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Hola MalesHerbes,
Moltes gràcies per fer-ne ressò.
Com més siguem a fer difusió d’aquestes coses, millor.
Salut i endavant.

Adam ha dit...

Gràcies per publicar la meva carta al vostre blog, com més gent ho llegeixi millor.
Adam.