dissabte, 29 de maig del 2010

Mayol deixa a mitges el seu polèmic pla dels espigons submergits

DAVID PLACER
BARCELONA
La construcció del polèmic mur submarí en quatre platges de la ciutat s’acabarà aquest estiu amb una dimensió molt més reduïda del que estava previst. L’Ajuntament de Barcelona donarà per finalitzat al juny el projecte d’espigons que pretenia protegir la sorra en quatre platges però que finalment només s’executarà en dues (Mar Bella i ­Bogatell).
La reducció de l’obra va ser de­cidida perquè les proves realitzades en una platja artificial cons­truïda a Madrid no oferien garanties que ­l’espigó fos capaç d’aturar la pèrdua de sorra, segons va explicar ahir l’ajuntament.
El projecte original, presentat el 2006, preveia un mur continuat de 4,3 quilòmetres en cinc platges (Nova Icària, Bogatell, Mar Bella, Nova Mar Bella i Llevant) més el dic emergent de la Barceloneta. L’obra va ser valorada en aquell moment en uns 38 milions d’euros. Encara que finalment tres platges no van tenir cap intervenció, l’ajuntament va acabar pagant pràcticament la mateixa quantitat: uns 33 milions d’euros, segons van reconèixer ahir els responsables municipals.
Imma Mayol, regidora de Medi Ambient, va explicar ahir que la decisió de retallar el projecte ja havia estat presa «fa molt temps», encara que no va precisar quan.
L’ajuntament i el Ministeri de ­Medi Ambient van decidir fa tres anys encarregar proves en una ­platja artificial construïda en un labora­tori a Madrid. L’obra va ser ­motivada per la sospita de tècnics i científics que un mur submergit de vuit ­metres podria ocasionar una menor cir­culació de l’aigua, un augment de la seva temperatura i, per tant, una presència més gran de ­bacteris.
Després d’aquestes proves, segons va dir l’ajuntament ahir, es va descartar fer l’obra a les dues platges més pròximes al Fòrum, però no per motius de salubritat sinó per la falta de garanties de resultats.
Mayol va explicar ahir que els nous espigons no garanteixen que la sorra es deixi de perdre durant els forts temporals, però va assegurar que l’impacte serà molt menor i que la sorra es quedarà més a prop i, per tant, la seva reposició serà més econòmica.
L’espigó tanca de punta a punta la platja de la Nova Mar Bella des de l’any passat. Té una altura de vuit metres i deixa circular l’aigua en els dos metres més pròxims a la superfície. En aquests moments, el ministeri culmina un altre mur idèntic a la platja ­veïna, Bogatell, que estarà completament construït a finals de juny. Segons l’ajuntament, la qualitat de les aigües en aquestes platges no ha estat afectada per cap dels espigons.
El pla, presentat el 2006 pel ministeri, va tenir al·legacions d’esportistes, socorristes, associacions nàutiques i, fins i tot, del mateix ajuntament, que va demanar una obra menys agressiva.

Llegir article senser en El Periódico