diumenge, 5 d’agost del 2012

El Govern promet a Brussel · les augmentar "l´edat efectiva" de jubilació


El programa pressupostari 2013-2014 que el Govern de Mariano Rajoy va remetre divendres passat a Brussel · les per garantir el seu compromís amb l’estalvi de despesa en totes les administracions públiques i l’augment d’ingressos via impostos-s’estima un ajust de 102.000 milions d’euros des d’ara fins a final de 2014 - preveu escometre reformes legals que afectaran a l’edat real de jubilació a Espanya, principalment restringint l’accés a les jubilacions anticipades i les jubilacions parcials. També es pretén avançar l’entrada en vigor dels principals paràmetres del sistema (edat legal de jubilació, període de còmput o sistema de revaloració), ara previst per 2027.

La despesa en pensions és la principal partida del pressupost espanyol . Aquest any seran uns 120.000 milions d’euros, entorn del 25% de tota la despesa i més del 10% del PIB del país. En el futur anirà a més, només les prestacions contributives suposaran a meitat d’aquest segle al voltant del 15% del PIB, segons diversos estudis, per l’arribada a l’edat del retir de la generació del baby boom, els nascuts als anys seixanta del segle passat. Això va impulsar una profunda reforma de pensions fa tot just un any i mig. El Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va abordar en la seva etapa final una reforma d’enorme impacte social que va elevar l’edat de jubilació de 65 a 67 anys .

CiU va ser l’únic grup parlamentari que va recolzar aquella reforma del sistema de pensions, el PNB es va abstenir i el PP, al costat dels grups d’esquerra, va votar en contra. Els portaveus populars van argumentar llavors que la reforma del sistema de pensions era "inoportuna, desorientada, imprecisa i incoherent"; censurar el Govern per modificar "d’emergència i amb presses" una norma tan important, i van augurar que endurir el sistema de protecció social el convertiria en un sistema "més injust", ja que comportaria pèrdues econòmiques fins i tot treballant més anys.

Ara, el PP no només es conforma amb aquella reforma del Govern socialista sinó que promet a les autoritats europees una nova volta de rosca per aconseguir que els treballadors espanyols la seva jubilin més tard.

L’edat efectiva de jubilació a Espanya-l’edat mitjana a la qual i l treballador es retira definitivament del mercat laboral-està al voltant de dos per sota de l’edat legal. Quan Zapatero va abordar la seva reforma el 2010, els espanyols es jubilaven de mitjana als 63,5 anys (una de les més altes d’Europa), 18 mesos abans de l’edat legal, que era de 65.

Ara, el Govern de Mariano Rajoy pretén estrènyer més aquest marge i promet en el document enviat a Brussel · les "elevar l’edat efectiva de jubilació i que s’aproximi el més possible a l’edat legal".

Per aconseguir-ho, l’Executiu espanyol assegura a les autoritats europees que introduirà "una modificació de la jubilació anticipada de manera que faciliti la sostenibilitat del sistema de pensions, operant, segons s’acordi en el si del Pacte de Toledo [la comissió del Congrés dels Diputats on es tracta de pensions], sobre factors com ara els coeficients reductors per avançament de l’edat de jubilació o l’edat d’accés a la jubilació anticipada, entre d’altres ".

Després de l’última reforma, el retir anticipat està fixat en els 63 anys i, de forma excepcional (davant acomiadaments col · lectius o crisis empresarials), en els 61. El Govern no explica com pensa fer-ho. Fonts sindicals, després de converses amb responsables de la Seguretat Social, creuen que el que pretén el Govern és acabar amb la jubilació anticipada excepcional als 61 anys.

També detalla l’informe pressupostari que el Govern modificarà la normativa d’accés a la jubilació parcial "a fi d’evitar un ús inadequat de la mateixa, ja que en molts casos ha substituït a la jubilació anticipada i, a més, el cost recau en la seva totalitat sobre la Seguretat Social ". Aquesta modificació, explica el document, "podria articular, igualment d’acord amb l’acordat en el Pacte de Toledo, a través de la modificació de l’edat d’accés, el percentatge mínim de jornada laboral o els coeficients reductors per avançament de l’edat de jubilació a la pensió parcial reconeguda, entre altres ".

L’equip de Rajoy vol aprovar un "factor de sostenibilitat" del sistema de pensions que permeti revisar els paràmetres fonamentals del sistema de la jubilació "en funció de l’evolució de l’esperança de vida". Aquest factor de sostenibilitat tindrà efectes "bé sobre l’edat de jubilació, bé sobre la quantia inicial de la pensió, bé sobre les condicions de revaloració".