divendres, 10 d’agost del 2012

L'Ajuntament de Barcelona posa en risc la salut de la població amb l'aplicació de tones d'un herbicida tòxic


Els herbicides són productes químics de síntesi qualificats com de risc per al ésser humà, la fauna, la flora i tots els ecosistemes en general. La normativa referent a aquest productes els classifica segons la seva toxicitat per la salut i el medi ambient i la seva possible degradació .
 L’ herbicida glifosat, de nom comercial Roundup, fabricat per la multinacional Monsanto, presenta una elevada toxicitat per a tot tipus d’ organismes vius, inclosos els humans i també de tipus ambiental.     

INFORMA DELS SEUS EFECTES ADVERSOS:

1.- En estudis epidemiològics efectuats en diferents tipus de poblacions humanes exposades a l’ herbicida, s’ ha constatat:

-un increment en el nombre de parts prematurs.
-un increment en el nombre d’ abortaments
-un increment en el nombre de linfomes no-Hodgkin
-un increment en el nombre de mielomes múltiples.

2.- En animals de laboratoris s’ ha constatat:

-un augment de la genotoxicitat
-un augment en la mutagènesi
-el seu funcionament com a disruptor endocrí, i una disminució en la producció de testosterona.
-interferències en el funcionament del fetge.
-efectes tòxics sobre la placenta, i una disminució de la taxa de fertilitat.

 3.- El seu perjudici sobre ecosistemes en general, però especialment en els  aquàtics i els seus organismes en la forma de:

-un gran increment en la mortalitat en amfibis.
-un increment en la toxicitat sobre peixos.

Últimament, s’ està descobrint que és molt tòxic per a les abelles, i altres tipus d’ insectes com les marietes.

En el cas dels sòls, s’ ha demostrat que és tòxic per a fongs i bacteris beneficiosos, i també per als cucs de terra.

Una gran part dels aqüífers catalans estan contaminats amb glifosat

A la ciutat de Barcelona cada any, els operaris municipals, de Parcs i Jardins, apliquen tones d'herbicides amb glifosat a les zones verdes i carrers de la ciutat.

L'aplicació d'aquest producte a la ciutat de Barcelona es realitza sense que s'informi als ciutadans de la seva aplicació ni existeix un control estricte per evitar que resulti perjudicial per a la població i el medi ambient

L'Ajuntament incompleix el dret a la informació ambiental

El dia 22 de juny dins de la campanya, organitzada per la Plataforma per la sobirania i la seguritat alimentàries Som el que Sembrem, per alertar dels perill de l'ús del glifosat la Secció Sindical de CGT de Parcs i Jardins va presentar una Instància a l'alcalde de Barcelona sr. Xavier Trias sol·licitant-li informació sobre l'ús del glifosat.
A dia d'avui l'alcalde de Barcelona sr. Trias no ha donat resposta a la informació sol·licitada incomplint així l'article 10 de la llei 27/2006 del 18 de juliol que estipula el termini d'un mes per respondre a la sol·licitud d'informació ambiental.

No es realitzen les proves analítiques específiques sobre el nivell de glifosat sobre treballadors de Parcs i Jardins que apliquen el producte

Després de sol·licitar informació als responsables de l'Institut sobre les proves específiques que estan obligats a realitzar als treballadors que utilitzen productes fitosanitaris els responsables de prevenció han reconegut el seu desconeixement sobre si les analítiques que es realitzen es fan les proves específiques per determinar el nivell de glifosat en el cos dels aplicadors.

CGT PARCS I JARDINS

1 comentari:

Carlitos ha dit...

Les importa un comino o es pura ignorancia? En ambos casos es una vergüenza.