dimecres, 5 de novembre de 2008

L'Ajuntament de Barcelona demanda la vídua d'un empleat mort a la feina per estalviar-se part de la pensió

Treball va obligar Parcs i Jardins a pagar-li més per haver vulnerat la llei de prevenció

IVAN VILA. Barcelona, 5 de novembre diari El Punt
L'Ajuntament de Barcelona anirà fins al final per evitar-se la compensació que ha d'abonar a la vídua d'un empleat de Parcs i Jardins que va morir a la feina després que s'haguessin ignorat tant una petició de trasllat per motius mèdics com un primer ensurt pocs dies abans. La Seguretat Social va determinar que s'havia incomplert la llei de prevenció de riscos i va fixar un complement del 35% de la pensió a càrrec de l'empresa. El consistori ha demandat la vídua per estalviar-se'l.

Fa més de dos anys que el vigilant del parc de Diagonal Mar Francisco Jurado va morir arran d'una insuficiència respiratòria, i l'assumpte encara cueja. El desembre del 2007, l'inspector Raül Ballestín va emetre una acta d'infracció contra l'Institut Municipal de Parcs i Jardins en considerar que hi havia «responsabilitat empresarial pel que fa a les mesures no adoptades i que s'haurien d'haver adoptat tenint en compte els antecedents clínics coneguts» de Jurado. El vigilant estava afectat per greus problemes respiratoris arran dels quals havia demanat un trasllat a un parc amb unes condicions més amables que les de Diagonal Mar, on la manca de zones d'ombra, la proximitat al mar i la presència d'un llac fan que hi hagi més humitat i que la calor sigui més difícil de suportar que a la majoria de zones verdes de la ciutat.

Tot i que la petició anava avalada per un informe mèdic, l'institut municipal no li va concedir el canvi de destinació, ni abans ni després d'un primer atac en hores de feina que Jurado va tenir l'1 de juliol del 2006, dinou dies abans de la seva mort, i que, tot i que va comportar el seu ingrés a l'hospital del Mar, l'empresa no va fer constar en el servei de prevenció. A més, en el seu informe, Ballestín va constatar que arran d'aquest primer accident, l'institut municipal tampoc no va engegar «cap acció per determinar la causa de l'accident, revisar l'estat de salut del treballador» ni establir «el que va passar per tal d'intentar evitar la seva repetició».

QUERELLA ARXIVADA
El desembre passat, la direcció provincial de l'Ins tituto Nacional de la Seguridad Social (INSS) va establir que Parcs i Jardins, a manera de penalització, havia de pagar un complement del 35% sobre la pensió que rep la vídua, que, amb la resolució de la Inspecció de Treball a la mà, es va querellar contra l'institut municipal. La querella, però, va ser arxivada, i ara és l'empresa presidida per la tinenta d'alcalde ecosocialista Imma Mayol la que contraataca amb una demanda contra la dona, l'INSS i la Tresoreria General de la Seguretat Social per tal que es retiri el recàrrec de prestacions, en considerar que no està demostrada la relació causal entre les irregularitats detectades i la mort de Jurado. El judici es dirimeix avui al jutjat social número 17.
El sindicat CGT ha convocat per avui una concentració a les portes del jutjat, a la ronda de Sant Pere, per protestar contra l'actuació «immoral i lamentable» que, a parer seu, està tenint Parcs i Jardins en tot aquest assumpte.