dijous, 19 de març del 2009

La crisi dels residus a Catalunya, un problema no resolt!


Davant del greu fracàs del model de gestió dels residus desenvolupats fins ara a Catalunya, calen noves polítiques valentes de prevenció dels residus i un nou marc legislatiu català més restrictiu; que afavoreixi la reducció i la recuperació dels residus i no fomenti el tractament de final de canonada (abocadors, incineradores, ecoparcs,..).

Les polítiques i la normativa desenvolupades fins ara pel DMAH-ARC, no han frenat ni invertit les tendències del creixement dels residus (com marca la UE) i que en la darrera dècada el conjunt dels residus han augmentat el 82%, els residus municipals un 46% i especialment els envasos un 43% i els envasos lleugers un 71%.

Amb uns resultats deficients de recuperació de les deixalles: a l’any 2007 solament s’han reciclat el 25%, quan els objectius del Programa de gestió era de reciclar el 48% a l’any 2006.

Amb aquests resultats tant depriments el DMAH-ARC i l’Entitat Metropolitana de Residus promouen encara més instal·lacions de tractament de final de canonada dels residus que comporten agressions al medi i a les persones (nous abocadors, ecoparcs,, crema de residus en cimenteres i centrals tèrmiques,...) i plantes de compostatge mal gestionades, que estan comportat greus conflictes ambientals i socials arreu del territori.

PLA ALTERNATIU DE GESTIÓ SOSTENIBLE DELS RESIDUS MUNICIPALS


Arran d’aquest context tan insostenible, les entitats de la Federació d’Ecologistes de Catalunya (EdC) i el seu grup de treball de residus la Plataforma Cívica per a la Prevenció dels Residus (PCRR), estem redactant el Pla de gestió de residus alternatiu.

Basats en els criteris de la Jerarquia ecològica de gestió de residus:

- prevenció

- reutilització

- reciclatge

- i pel que no es pugui reduir o reciclar tractament de finals de canonada (abocadors,.)

Basats en els fonaments de:

§ principi de prevenció,

§ responsabilitat del productor,

§ principi de corresponsabilitat o responsabilitat compartida,

§ proximitat, suficiència i simplicitat tecnològica de les instal·lacions de recuperació dels residus,

La interpretació de la seva aplicació en aquesta proposta comporta que la gestió dels residus (selecció dels residus, tractament de la matèria orgànica, recuperació del màxim de materials i deposició en abocadors) es faci íntegrament en territori català.


Model de gestió:


Els objectius de la gestió de residus són:

- prevenció de residus 10%, especialment d'envasos 20% i 50% de reutilització.

- Aplicar i generalitzar el Sistema obligatori DDR d’envasos

- Regulació i limitació del lliurament gratuït de bosses i safates de plàstic.

- recuperació màxima de materials, especialment fracció orgànica i d'envasos.

- garantir la qualitat de la matèria orgànica, amb impropis inferiors al 10% per garantir un compost de qualitat.

- Priorització d'instal·lacions de recuperació i aplicació de criteris de proximitat i suficiència en el Pla d’infraestructures.

- Descartar la incineració, coincineració i altres tecnologies de tractament tèrmic.

més informació CEPA