diumenge, 7 de juny del 2009

Els xiprers de Barcelona

De forma lenta, però constant, l'aspecte dels xiprers de la ciutat està millorant. El fet que un dels seus principals enemics, el pugó, que els va danyar greument la primavera passada, encara no hagi fet acte de presència aquesta temporada, està permetent que la majoria continuï evolucionant de manera favorable. No obstant, queden arbres que encara evidencien un lamentable aspecte pel voraç atac dels pugons, i per això estan rebent un procés extraordinari d'adobament.
Ara mateix, els xiprers de Barcelona estan lliures de pugó. I de fongs, paràsits que també es van acarnissar la primavera del 2008 amb aquesta vegetació, i van deixar com a resultat uns exemplars malalts amb una conjunció de símptomes que es van comprovar a l'inici de l'estiu, quan les lesions van impedir que la saba arribés a l'extrem de les branques i, per tant, es van anar assecant.

PREVENCIÓ
Alertats per aquesta perjudicial trobada de fongs i paràsits, afavorida per factors climatològics, marcats especialment per una primavera molt plujosa, des de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins extremen des de la tardor --quan van tornar a brotar i van donar amb això símptomes de superar la malaltia-- les atencions d'aquests arbres, unes coníferes que des de fa dècades tenen una delicada salut.
Per això, i de manera preventiva, el mes de febrer passat es va portar a terme un tractament amb fungicides en els prop de 12.000 metres lineals de xiprers que hi ha als parcs de la ciutat, cosa que està donant resultat, beneficiat, al seu torn, per una primavera en què no s'han registrat unes temperatures molt elevades.

BROTADA
"Des de finals d'hivern i al llarg d'aquest any estem comprovant que la majoria d'exemplars està brotant, encara que alguns mantenen seca la copa", explica el director de Conservació de Parcs i Jardins, Xavier Hernández. És per això que en els casos que està costant més superar aquest atac, que va acabar matant molts dels petits xiprers (pràcticament arbustos) que formen part de tancaments d'alguns parterres de la ciutat, s'està portant a terme durant aquests dies un adobament extraordinari per ajudar a la seva recuperació. En concret, aquest tractament l'estan rebent els xiprers del parc de Carles I, a la Vila Olímpica, en què preval de manera molt notòria la coloració bruna i rogenca pròpia de la lesió.
La millora general no significa, no obstant, que ja estiguin totalment fora de perill. Al pugó se l'espera. "Pot venir en qualsevol moment, però cada dia que passa és temps que tenim guanyat", tranquil.litza Hernández. Els que ho tindran més malament amb una nova presència d'insectes, augura l'expert, són els arbres més vells, ja que encara que sigui més difícil atacar- los perquè que tenen una resistència més elevada, una vegada produïda l'agressió, la recuperació és bastant més complicada.

Publicat per ROSA MARI SANZ en el Periódico