divendres, 21 de gener del 2011

"El sistema de la Seguretat Social i la reforma de les pensions. Preguntes amb resposta"


Davant la projectada reforma-retallada de les pensiones que vol portar a terme el govern espanyol, la CGT de Catalunya ha editat un interessant document de 16 pàgines titulat "El sistema de la Seguretat Social i la seva reforma. Preguntes amb resposta", d’utilitat per conèixer millor el tema i enfortir les nostres argumentacions contra la retallada de les pensions. 19 preguntes amb resposta per saber de què va això de la retallada de les pensions.

>>> El teniu en documents adjunts

- INTRODUCCIÓ

De nou ens volen fer creure que el sistema públic de pensions està a punt de desaparèixer i que si no es fan reformes de manera urgent els mercats actuaran en contra de l’estat espanyol com ha passat amb Grècia i Irlanda. El govern de Zapatero i tot el parlament, amb petites excepcions, proposen modificar el règim de les pensions.

Des de la CGT de Catalunya volem demostrar que la base científica que sosté aquestes tesis de viabilitat està recolzada i pensada per uns interessos econòmics concrets. Uns interessos que no són, evidentment, els de la majoria dels treballadors i treballadores.

Indigna que els i les que s’autodenominen d’esquerres estiguin fent el treball brut propi de la dreta; allargar l’edat laboral a les treballadores i els treballadors quan els avenços tecnològics ens haurien de portar a la situació contrària, es a dir anar cap a la reducció de la jornada de treball. A la vegada que és un insult plantejar que pel càlcul de les pensions s’utilitzi tota la vida laboral de les persones, quan la plena ocupació no està aconseguida encara. Sabem que el que pretenen és abaratir les futures pensions i afavorir els plans de pensions privats. Sabem que aquest és el seu objectiu real.

Des de la CGT de Catalunya no restarem impassibles davant d’aquesta nova agressió injusta i injustificable. El retrocés en el sistema de la Seguretat Social no és negociable.

El document que tens a les teves mans és un resum extret d’unes jornades de formació d’Acció Social de Catalunya al local de la CGT de Barcelona, en les que hi van col·laborar l’Alex Tisminetzsky, advocat del Col·lectiu Ronda, i l’economista Elena Idoate, membre del Seminari d’Economia Crítica de Taifa. Juntament amb apunts de documents elaborats pels economistes Vicenç Navarro, Juan Torres i Alberto Garzón editat per ATTAC. I amb les idees i aportacions dels i les membres de les diferents secretaries del Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya.

Amb ell volem intentar clarificar els dubtes i posar al descobert que la reforma de les pensions és una tornada de rosca més a l’explotació a la que estem sotmeses les treballadores en aquesta societat. Una societat amb un repartiment injust de la riquesa i que suporta una crisi amb el 20% d’aturats i aturades.

Des de la CGT de Catalunya defensem el sistema de pensions actual i que els avenços i canvis vagin en la línia d’un sistema universal i solidari.

Salut i Anarcosindicalisme

Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya, gener del 2011.

- ÍNDEX

1.- QUÈ ÉS UN SISTEMA PÚBLIC DE PENSIONS?

2.- DE QUINS RISCOS ENS PROTEGEIX LA SEGURETAT SOCIAL?

3.- QUAN NEIX LA SEGURETAT SOCIAL?

4.- QUAN NEIX LA SEGURETAT SOCIAL A L’ESTAT ESPANYOL?

5.- COM ES FINANÇA LA SEGURETAT SOCIAL?

6.- QUINES REFORMES HA PATIT EL SISTEMA DE SEGURETAT SOCIAL DE L’ESTAT ESPANYOL?

7.- QUÈ SÓN LES COTITZACIONS SOCIALS?

8.- ÉS OBLIGATORI QUE ES FINANCI AIXÍ LA SEGURETAT SOCIAL?

9.- QUINS TIPUS DE SISTEMES DE PENSIONS HI HA?

10.- I NOSALTRES, QUIN SISTEMA TENIM?

11.- QUÈ SÓN ELS PLANS DE PENSIONS PRIVATS?

12.- AIXÍ, DESPRÉS DE TOT EL QUE HEM DIT, REALMENT QUI HI HA DARRERA DE LA REFORMA ACTUAL?

13.- ÉS CERT QUE ÉS INSOSTENIBLE EL SISTEMA DE PENSIONS DEGUT A L’ENVELLIMENT DE LA POBLACIÓ?

14.- QUINA ÉS LA TRISTA REALITAT A L’ESTAT ESPANYOL?

15.- QUINS SÓN ELS PUNTS CLAUS QUE PLANTEJA LA REFORMA?

16.- QUINES SÓN LES CONSEQÜÈNCIES DE LA REFORMA PLANTEJADA?

17.- QUINS SÓN ELS COL·LECTIUS MÉS AFECTATS?

18.- QUINA ÉS LA NOSTRA PROPOSTA?

19.- QUINA HA DE SER LA NOSTRA RESPOSTA?

Descarrega’t preguntes amb respostes sobre pensions