dilluns, 11 de juliol del 2011

Escac al ginjoler


Els veïns del barri barceloní de Sant Gervasi continuen mobilitzant-se per salvar el ginjoler bicentenari del carrer d'Arimon, suposadament amenaçat per un projecte de construcció de l'Ajuntament de Barcelona. El ginjoler de Sant Gervasi està considerat el més gran d'Europa i l'any 2007 va ser inclòs al Catàleg d'Arbres d'Interès Local. El mateix any, 1.400 barcelonins van signar una petició per convertir el solar on es troba l'arbre en una plaça.

No obstant això, dimarts passat van començar al terreny –de 300 metres quadrats– les obres per construir el nou centre de serveis socials el Putxet i Farró. “Va ser un dia negre”, explica l'escriptora Isabel Núñez, autora del llibre La Plaça del Ginjoler i una de les veïnes que ha liderat la campanya per salvar l'arbre. “Veure totes aquelles màquines perforant el terra va ser molt trist”.

Des de l'Ajuntament de Barcelona s'assegura que el ginjoler es protegirà durant les obres per mantenir-lo intacte. Entre altres mesures, es deixarà un espai de 80 metres quadrats al seu voltant, es duran a terme tasques de reg i poda i, a més, es preveu instal·lar-hi una placa identificativa.

Aquestes propostes, però, no satisfan els veïns, que desconfien del criteri de Parcs i Jardins des que, l'any 2007, es va redactar un informe en què es deia que el ginjoler era, en realitat, una moixera. Els veïns, assessorats per l'expert en arbres Joan Bordas, creuen que algunes de les mesures de protecció, com regar l'arbre tres cops per setmana, demostren la ineptitud d'alguns tècnics de Parcs i Jardins. “El ginjoler és una espècie acostumada a entorns molt secs que aconsegueix tota l'aigua que necessita a través de les arrels, no cal regar-lo tant”, manifesta Isabel Núñez.

La principal amenaça que el futur centre social representa per a l'arbre rau en el fet que l'edifici tindrà una planta subterrània, i que, per construir-la, s'haurà de tallar gran part de les arrels del ginjoler. El catedràtic en botànica de la Universitat de Barcelona Joan Vallès explica que “tot i que molts arbres urbans creixen prou bé en condicions molt precàries, posar ciment vora les arrels no és recomanable”.

Els veïns no entenen per què, en temps de crisi i de retallades, l'Ajuntament no para de construir en lloc d'habilitar espais verds, molt més econòmics i saludables, o d'utilitzar algun dels edificis buits que hi ha a Sant Gervasi. “Tot i que continuarem lluitant, si les obres no s'aturen, el ginjoler potser viurà un, dos, o cinc anys, però segur que morirà. Quan això passi, tindré ganes de marxar del barri”, assegura Núñez.

No és el primer cop que a Sant Gervasi es mobilitzen contra l'Ajuntament per defensar un espai verd. Fa un any, es va talar una arbreda de 29 lledoners a la plaça Joaquim Folguera a causa de les obres d'ampliació de la línia 9 del metro, ara aturades de manera indefinida.

Publicat en el diari El Punt

Més informació Polis