divendres, 8 de maig del 2009

PERQUÈ LA CGT NO SIGNA EL CONVENI (2)

L'Ajuntament va dir en el seu comunicat electrònic per celebrar la signatura de l'Acord:

L’Acord significa un suport decidit del govern i de la plantilla per avançar en la reorganització interna de l’Ajuntament, en introduir una major flexibilitat que ens permetrà gestionar millor i adaptar tot aquest gran volum humà a les noves necessitats que planteja la modernització de l’Administració municipal, que és un dels compromisos del govern en la implementació del nou model de gestió de l’Ajuntament, el Barcelona 2.0.

A continuació veurem quin és el significat real d'aquestes paraules.

LA RELACIÓ DE LLOCS DE TREBALL

Què reivindicàvem

Reivindicàvem que s'enllestís d'una vegada una Relació de Llocs de Treball justa i negociada, que inclogués la definició (funcions) dels llocs de treball, la seva dotació numèrica, els requeriments per ocupar-los, el procediment de provisió, les condicions de jornada i horari específics (si és el cas) i naturalment la seva remuneració. També reivindicàvem que es destinés un fons econòmic específic per corregir els desajustos, pujant la remuneració dels llocs de treball que en termes comparatius amb la resta estan infravalorats.

El que perseguim amb aquesta reivindicació és en primer lloc que s'acabi l'arbitrarietat i el desordre actuals del qual s'aprofita l'Ajuntament, creant i suprimint llocs de treball sobre la marxa, decidint les seves funcions, els requeriments necessaris per ocupar-los i la remuneració en el mateix moment en que convoca el concurs o el procediment de lliure designació per ocupar-los, ignorant sistemàticament el dret a la negociació que els sindicats tenim en aquesta matèria.

I en segon lloc es tracta de corregir greuges comparatius i fer aflorar llocs de treball singulars per a funcions que ara mateix estan desenvolupant molts companys i companyes des de llocs base de la seva categoria, fent servir a l'efecte el fons econòmic específic del qual hem parlat abans.

Què ha acordat PSC-ICV-UGT-CCOO

L'Ajuntament es va negar molt aviat fins i tot a parlar de Relació de Llocs de Treball, encara que davant la nostra tossuderia tímidament recolzada pels sindicats majoritaris, ha arribat al text final de l'Acord un article que parla, no de RLT sinó del “Sistema d'Ordenació Municipal” (article 23) on es fa una descripció del que és una RLT que no concreti el número de places de cada lloc de treball descrit. No és una omissió trivial, si l'Ajuntament no “es mulla” dient, per exemple, quants inspectors de la via pública necessita, no li cal dir res a ningú si és el cas que la meitat dels inspectors es jubilen i decideix contractar una empresa externa per fer la mateixa funció.

També limita ARA DE MUTU ACORD !! la capacitat negociadora dels sindicats en aquesta matèria. CC.OO. i UGT li han donat permís a l'Ajuntament per limitar la negociació als “criteris generals” en la determinació de les retribucions dels llocs de treball i a les “mesures generals de racionalització necessàries” per a la implantació del nou sistema... si és que s'implanta, vist que no hi ha cap compromís de data de tancament del nou sistema (recordeu que a l'anterior acord sí que hi havia una data límit per a la RLT i que fins i tot així es va incomplir sense que ningú posés cap problema, per cert).

Sobre aquesta matèria hi ha també a la Clàusula Preliminar Cinquena la previsió de constitució d'una Comissió Tècnica “de sistema d'ordenació de l'ocupació municipal”, sense data concreta de constitució, per desenvolupar aquesta qüestió i en la qual es pretén limitar la presència dels sindicats a només “els signants”.

I per últim, i per demostrar el progrés que representa per a tots els treballadors i treballadores municipals aquest Acord, a l'article 22.3 es manté tal qual la prerrogativa municipal de proveir per lliure designació tots els llocs de treball amb complement de destinació 26.

I ara mateix, Gaseta rere Gaseta, l'Ajuntament es continua traient de la màniga convocatòries de concurs i de lliure designació de llocs de treball nous i modificats sense ni tant sols molestar-se en fingir que ha negociat alguna cosa.

CONCLUSIÓ: L'Ajuntament continuarà fent el que li doni la gana en matèria de llocs de treball i els majoritaris han signat dient que ja els hi sembla bé.

Secció Sindical de la CGT a l'Ajuntament de Barcelona