El Govern no només ha admès que és necessària una reforma laboral, sinó que s’han de "eliminar els costos d’entrada i de sortida per a crear ocupació", segons va afirmar el director general del Diàleg social, Alfonso Morón, ahir després de la reunió celebrada amb els agents socials, en la qual, amb l’absència del ministre de Treball, el Govern els va fer lliurament de l’esborrany de la reforma laboral. Consulti aquí el document amb la proposta de reforma laboral
En altres paraules, és necessari abaratir l’acomiadament. Per a això, ha inclòs dues mesures estel·lars per a reduir la rescissions de contracte. Segons va afegir Morón, això "evitarà la incertesa". El que significa que el Govern admet que un alt cost de l’acomiadament no fomenta la creació d’ocupació.
Contracte de 33 dies i causalitat de l’acomiadament
Un dels eixos de la reforma laboral per a fomentar l’ocupació amb caràcter indefinit és l’ampliació del contracte de foment a la contractació indefinida, que té un cost d’acomiadament de 33 dies per any treballat.
Al 1997 es va aprovar aquest contracte per als treballadors menors de 30 anys i majors de 45 i ara l’Executiu ho habilitarà per a totes les edats. No obstant això, aquest contracte mai ha tingut bona acollida entre els empresaris perquè el cost de l’acomiadament en cas que aquest sigui ordinari també s’eleva fins als 45 dies. Segons enuncia l’esborrany, es modificarà està dislèxia tècnica perquè quan l’empresa realitzi un acomiadament disciplinari també costi 33 dies per any. A més l’Executiu fomentarà aquest tipus de contracte amb bonificacions, recuperant les ajudes a la conversió de contractes temporals en indefinits de 33 dies amb bonificacions de quotes a la Seguretat Social.
El document també inclou la possibilitat de "objectivar amb major claredat les causes objectives de contractes". Actualment a un empresari li resulta gairebé impossible acomiadar de forma ordinària per a evitar-se denúncies i salaris de tramitació que a la llarga encareixen l’acomiadament. Per això, el Govern definirà més exactament les causes per a acollir-se a aquests acomiadaments.
Un model austríac amb un fons comú
Per a reduir el cost de les indemnitzacions bé es podria realitzar un nou contracte, però això posaria en peus de guerra als sindicats.Factor pel qual la nova via d’escapament que ha ideat l’Executiu és a cop de talonari.
El Govern implantarà el model austríac d’indemnitzacions, que consisteix que l’empresa ingressa mensualment al treballador en un compte individualitzat la indemnització que li correspon pel seu contracte i que capitalitza quan és acomiadat o l’hi manté a altra empresa si canvia d’ocupació.
D’una forma una mica diferent, el Govern traslladarà el concepte a Espanya. Perquè la indemnització no suposi un sobrecost puntual, l’Executiu es farà càrrec del 40% del cost de les indemnitzacions de totes les empreses que realitzin un cessament d’un contracte de foment a la contractació indefinida -33 dies d’acomiadament- per causes objectives -econòmiques, d’organització o de producció- o un Expedient de Regulació d’Ocupació a través del Fons de Garantia Salarial (Fogasa).
Fins a ara, segons el Govern, el Fogasa assumia el 40% del cost dels acomiadaments realitzats per les empreses amb menys de 25 treballadors, ara assumirà el de totes les empreses. Encara falta saber si el Govern incrementarà les cotitzacions del Fogasa. Però al contrari que a Àustria aquest fons serà comú i no individual, i contributiu i no de capitalització.
Temps parcial
L’esborrany de la reforma detalla una mica més la proposició de l’Executiu de crear un nou contracte de temps parcial per a dotar més flexibilitat del mercat laboral. Segons l’esborrany, es crearà un nou contracte en el qual l’empresari podrà modificar l’horari de treball amb un preavís mínim a determinar.
A més l’empresari i el treballador podran acordar la realització d’hores extraordinàries, que era la gran trava d’aquest tipus de contracte. Això sí, aquests contractes no estaran bonificats tan sols ho estarà el de conciliació familiar, segons ho denomina el Govern, que manté un horari fix de treball sense possibilitat de ser alterat.
El model alemany
Després de diversos mesos venent que el model alemany de reducció de jornada salvarà milers de treballs a Espanya, el Govern inclou en aquesta reforma, com ja es preveia, la modificació dels ERO de caràcter temporal a la reducció de jornada. Per a això, s’ha de realitzar un canvi legislatiu i així l’empresa podrà reduir les hores treballades i per tant el salari, que serà compensat amb la prestació per atur. A més, el Govern compensarà la part de cotitzacions que corresponguin a la reducció de jornada. La disminució d’hores es podrà computar de forma diària, mensual o anual.
També l’Executiu aprofita per a reformar l’atur parcial perquè el consum de prestació sigui equivalent al percentatge de jornada i no a un dia sencer, tal com actualment es compatibilitza. En aquest apartat de la reforma, es fa una referència a la reforma de la Negociació Col·lectiva.
ETT i els Serveis Públics d’Ocupació
El Govern també ha inclòs la reforma de les Empreses de Treball Temporal (ETT) en la qual s’aixeca el veto a les empreses de treball temporal perquè puguin treballar amb l’Administració Pública i els sectors de risc com construcció i sanitat, on fins a ara ho tenien prohibit.
També podran ocupar-se de la formació del treballador i no només del seu recol·locació. Per altra banda, es realitzaran actuacions de reforç dels Serveis Públics d’Ocupació.
Joves i bonificació
La reforma contemplarà un programa específic per a l’ocupació dels joves d’entre 21 i 24 anys sense cap tipus de formació. Així mateix, també inclou un contracte amb cotitzacions per atur per als becaris de postgrau.
Quant a les bonificacions a la contractació, només es realitzaran per a contractes indefinits que es realitzin a joves de 16 a 30 anys, a aturats de llarga durada majors de 45 anys. A més s’aplicarà un increment de l’ajuda si la contractada és una mujerer. No obstant això, el document esmenta que aquestes bonificacions s’oferiran només per a determinats sectors clau per al futur model productiu i per a les petites empreses.
>>> Article extret de Kaosenlared. Font: El economista
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada