diumenge, 28 de febrer del 2010

Un Montjuïc més verd

Montjuïc serà una mica més verd. Aquest és l'objectiu del nou Pla d'Usos de la muntanya que té apunt l'Ajuntament i que ahir va presentar als veïns.

L'objectiu, en paraules de Ricard Martínez, regidor d'ERC i coordinador del procès participatiu engegat el 2008, és fer "un Montjuïc més verd i menys construït". Per aconseguir-ho, el document proposa enderrocar edificis, no implantar nous equipaments (a excepció de la nova gossera), donar un nou ús als queja hi són per obrir-los més a la ciutadania, eliminar vies de circulació de vehicles privats i ampliar gairebé un 8% l'extensió de les zones verdes.

Modificació del PGM

Tot això es faria amb una modificació del Pla General Metropolità (PGM), en la qual s'aprofitaria per actualitzar la qualificació d'alguns terrenys, com la de l'antic parc d'atraccions, que tot i que ara és un parc encara consta urbanísticament com a un equipament.

Actualment Montjuïc té 2,2 milions de m2 qualificats coma "espai lliure", que inclou les diferents tipologies de zona verda, i 734.000 m2 d'equipaments. És adir, que una quarta part de la muntanya està construïda.

Per mirar de limitar el ciment, l'Ajuntament té al cap mesures molt concretes. Una d'elles, enderrocar alguns pavellons de la Fira, com el d'Itàlia, el més proper al Palau de Montjuïc. De totes formes, ja s'ha parlat amb la Fira i s'esperarà a que es puguin complir els compromisos ja adquirits per aquest pavelló. També es desmuntaran el Camp de Tiro la pista d'aeromodelisme, mentre que el Museu Etnològic podria desaparèixer si passa a formar part d'un museu més gran de la Generalitat.

També es buscaria un ús per a algunes edificacions buides en l'actualitat, com la Casa de la Premsa o l'Antic Institut Botànic, mentre que l'Ajuntament modificaria les concessions d'alguns recintes esportius perquè siguin més oberts a la ciutat.

El procés, que administrativament pot durar un any, podria començar amb l'aprovació inicial al Plenari del proper mes de març. L'equip de Govern té assegurat el suport d'ERC, amb la qual cosa podria tirar endavant la modificació del PGM. De moment, CiU va refusar ahir la proposta, que va qualificar de "precipitada i insuficient".

Article publicat en el diari ADN