dijous, 11 de desembre del 2008

SOM PERSONES, NO MÀQUINES

Això és el que entenem a la CGT per dignitat professional

Els treballadors i treballadores municipals volem treballar i fer una bona feina en benefici dels ciutadans.

Com a col•lectiu, tenim l'experiència de les feines en les quals treballem, i coneixem a fons la realitat de la ciutat.

El govern municipal està actuant, cada cop més, en contra dels postres deures i drets professionals mitjançant una prepotent esquadra tecnocràtica, que vol arrasar, amb falsedat i mobbing laboral-professional, els nostres valors com a treballadors i treballadores al servei dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona.

Se'ns veu i se'ns tracta com a peces programables enmig de suposats processos de producció industrial (la fal•làcia tan estesa actualment, per a confondre servei amb producció) i llavors, soto vocce, o 'a cop de bastó', van dient de nosaltres que no som productius, que no tenim criteris, ni adaptabilitat, ni capacitat per a una millora continuada.

En canvi, en realitat se'ns vol aplicar un model organitzatiu propi de mitjans del segle passat, però usant falsos paradigmes: ens volen convertir en autòmats que només sàpiguen aplicar mecànicament procediments i formularis,... i que callin, i ajupin el cap.

Ens volen com a caixes hermètiques, desconnectades entre si per mitjà de botons de procediment, només pensades per a anar-les suprimint continuadament, i substituir-les per d'altres més "fàcils de gestionar" -és a dir més sotmeses a la intempèrie laboral i professional- eliminant, cada cop més, la necessària autopercepció dels/les treballadores com a companys/es d'un equip de servei als ciutadans i ciutadanes.

De retruc també als ciutadans, als professionals i a les empreses de la ciutat se'ls emplaça a encaixar en el model previst o a renunciar al que sigui que esperin de l'Administració Municipal.

Si això no fos cert, es cobririen amb contractació regular les baixes que any rere any es produeixen a la plantilla, per tal de garantir d'aquesta manera el relleu, la formació i la transferència de coneixements dintre del propi col•lectiu de professionals.

Si això no fos cert, no procurarien la dispersió de la plantilla en més i més organismes autònoms i empreses municipals.

Si això no fos cert, no farien de la temporalitat i l'interinatge la situació més habitual per a totes les noves incorporacions.

Si això no fos cert, invertirien en formació i en recursos tècnics i materials per tal que poguéssim continuar fent la feina que fins ara havíem estat fent, en les millors condicions.

Si això no fos cert, no ens estarien ofegant en la precarietat de recursos materials i de personal que patim per tal de justificar la fi de la gestió directa en benefici de contractistes que treuen els seus beneficis de la precarietat laboral i la subocupació.

Si això no fos cert, no contractarien subreptíciament, fora de la plantilla, els quadres de comandament que ni coneixen les nostres feines, ni les valoren, ni confien en els treballadors i treballadores de la plantilla municipal.

Si això no fos cert, formarien quadres de comandament a partir de la pròpia plantilla, els importaria la nostra opinió, s'esforçarien en valorar d'una manera justa i consensuada els llocs de treball i en definitiva, cuidarien de veritat i farien créixer el capital humà.

L'Ajuntament de Barcelona, per al desenvolupament de les seves competències, utilitza entre 15.000 i 20.000 treballadors, dels quals només uns 11.000 estan contractats de forma directa i estable pel propi grup municipal.

Si de veritat fossin un govern municipal d'esquerres, demostrarien que es pot dirigir una plantilla com aquesta de forma directa i oferint condicions de treball dignes i estables, garantint el manteniment del poder adquisitiu, la conciliació de la vida laboral i familiar i el creixement com a treballadors i professionals.

Si no ho fa un govern d'esquerres, què podem esperar que faci la Nissan, o la Seat, o qualsevol de les empreses a les quals ara es reclama responsabilitat social?

On és la responsabilitat social que proclama l'Ajuntament de Barcelona?


Secció Sindical de CGT Ajuntanent de Barcelona